Заштитник грађана: Уздржати се од неоснованих напада

Заштитник грађана саопштио је данас, поводом позива појединих учесника политичког живота да се изјасни о издавању наводно неисправних прекршајних налога БусПлус које су грађанима уручили контролори…

… да је још пре две и по године јавно оценио да контролори у јавном градском превозу немају право да легитимишу путнике.

Заштитник грађана апелује на учеснике политичког живота да се уздрже од неоснованих и злонамерних напада на независни државни орган као што је Заштитник грађана, јер само на тај начин могу допринети развоју и унапређењу демократског друштва и његових институција.

У саопштењу се истиче да је Заштитник грађана овлашћен да контролише поштовање права грађана и утврђује повреде које могу нанети органи управе уколико се ради о повреди републичких прописа, али није овлашћен да то чини ако органи управе повреде опште акте аутономне покрајине, града и општине на штету грађана. У конкретном случају се, како се додаје, помиње Одлука коју је донела Скупштина Града Београда.

Ннапомиње и да се Заштитник грађана не може бавити оценом исправности конкретно издатих прекршајних налога јер је то у надлежности прекршајног суда који га може испитивати, уколико грађанин поднесе захтев за судско одлучивање, на основу Закона о прекршајима.

Извор: Данас