50 динара по потпису: Колико укупно кошта овера потписа?

Они који буду желели да кандидују своју изборну листу за предстојеће парламентарне изборе мораће да обезбеде више од пола милиона динара само за ту сврху.
Та цифра указује на то да само највеће странке могу да учествују на сва три нивоа с максималним бројем посланика и одборника, пише данашња “Политика”.

Трошкови овере потписа код јавних бележника за кандидовање на предстојећим парламентарним, покрајинским и локалним изборима остају исти и биће и овог пута 50 динара по потпису, кажу за лист из Јавнобележничке коморе Србије (БКС).
То значи да ће они који буду желели да кандидују своју изборну листу за парламентарне изборе морати да обезбеде више од пола милиона динара само за то, будући да сви, најпре сигурности ради, подносе више од минималних 10.000 потписа неопходних за кандидатуру.

Овлашћени предлагач листе коју је потписима подржало, на пример, 12.000 грађана, платиће нотарима за оверу 600.000 динара, то јест око 5.000 евра.

Јавнобележничке канцеларије су већ одредиле 540 особа за оверу потписа за кандидате на предстојећим изборима, а немају право да наплаћују теренски рад ван радног времена или дневнице.

Ипак, ако се узме у обзир да ће избори 26. априла бити на три нивоа, трошкови за нотарске услуге неће бити баш мали.

Према рачуници “Политике”, за политичку организацију која жели да учествује на изборима у свим локалним самоуправама потребно је више од девет милиона динара (или висе од 76.000 евра).

Један од начина да се смање трошкови и учествује на изборима у што више општина и градова јесте пријављивање “скраћених” изборних листа, јер закон допушта да се поднесе изборна листа са кандидатима за минимално трећину одборничких мандата.

С обзиром на то да је поступак овере потписа код јавних бележника за председничке изборе 2017. године протекао без примедби на ефикасност и законитост овог процеса, ЈКС је уверен да ће јавни бележници и овога пута обавити тај важан посао на истина начин, стоји у одговору те институције “Политици”.

Извор: Б92.нет