А ОБЈАШЊЕЊЕ ЈЕ НЕВЕРОВАТНО! Ово је једини српски град у који краљ Александар Карађорђевић није волео да долази

У Чачак је отишао само једном

Краљ Александар И Карађорђевић владао је у тешком периоду – као престолонаследник је провео народ кроз Албанску голготу, тешку обнову земље и уједињење Срба, Хрвата и Словенаца у заједничку државу.

Током својих покушаја да новостворену земљу учврсти као озбиљну силу обишао је добар део Европе и трагично настрадао у Марсеју 1934. године, али један град у Србији заобилазио је у широком луку!

Чачани воле да препричавају урбану легенду по којој њих ниједна власт нарочито “не мирише”, а да слична осећања и они гаје према свим моћницима. Када се покрене та тема, осим неких скоријих политичких догађаја, већина помене и анегдоту везану за краља Александра И Карађорђевића.

Прича каже да историја неслагања Чачана и оних на власти у држави своје корене вуче још из 19. века. Овај град је свој највећи процват доживео након што је Србија стекла независност када је Чачак постао велики центар за промет пољопривредних производа у Западној Србији. Зато можда и не чуди што су Чачани важили за верне присталице династије Обреновић.

Вероватно се ни то не би догодило да Степа Степановић, јунак пређашњих ратова и велики српски војвода, своје пензионерске дане није проводио баш у овом граду – родном месту своје супруге.

У Београд је одлазио кад је морао, на позив врховног команданта и његових ратних сабораца. Време је проводио у башти. Неговао је воће и цвеће. Никоме није одлазио у посету и ретко кога је примао. Волео је да шета поред Западне Мораве по лепом времену. Управо једног таквог дана, 27. априла 1929. године Степа Степановић је преминуо.

Сахрана је одржана 29. априла 1929. године, а њој је присуствовао и краљ Александар И Карађорђевић коме је ово била прва и једина посета Чачку.

То је уједно био највећи јавни скуп у Чач­ку између два светска рата, како по бро­ју учесника, тако и по друштвеном угледу и значају присутних на сахрани.

Извор: Еспресо.рс