АБАЗОВИЋ И КРИВОКАПИЋ ДА ПРЕКИНУ БЛАМАЖУ: Због штетног деловања Радуловића трпе односи Србије и Црне Горе

АДВОКАТ Далибор Каварић позвао је премијера Здравка Кривокапића и потпредседника Владе Дритана Абазовића да предузму радње из своје надлежности како би прекинули дипломатску бламажу коју изазива министар спољних послова Ђорђе Радуловић.

– Ранији отправник послова, заменик црногорског амбасадора у Букурешту и асистент на Универзитету Доња Горица, а садашњи министар Ђорђе Радуловић својим деловањем у континуитету наноси несагледиву и непоправљиву штету угледу Владе и државе Црне Горе на међународној сцени. Премијер Здравко Кривокапић и вицепремијер Дритан Абазовић имају више него довољно разлога да предузму радње из својих надлежности и овлашћења и да прекину бламажу коју министар Радуловић приређује држави и да прекину праксу дипломатске бламаже, конфликта, прекида добрих односа и кризе дипоматских односа, коју Радуловић, од када је именован у том министарству, упорно и некажњено чини – рекао је Каварић.

Министар Радуловић је, заједно са овим злонамерним потезом о опозиву црногорских амбасадора, премијеру Кривокапићу, како је рекао, “подметнуо још једно кукавичје јаје у корист претходне власти лажно тврђење да је амбасадору Србије Божовићу истекао агреман, те да нова влада нема могућност да поништи одлуку Министарства вањских послова Црне Горе у техничком мандату да амбасадора прогласи за персону нон грата”.

– У случају амбасадорке у Њемачкој, он је најбоље демантовао самога себе и показао како се може када се хоће – оцијенио је Каварић, који је адвокат Митрополије црногорско-приморске (МЦП).

Он је Радуловића оптужио да подметањем оваквих кукавичјих јаја ради директно у корист шефа ДПС-а Мила Ђукановића.

– Министар би по опису посла морао знати да у односу на начин престанка функције дипломатског агента (амбасадора), у овом случају амбасадора Србије, сходно Бечкој конвенцији о дипломатским односима (члан 9 Конвенције), та функција престаје искључиво на два начина. Први је нотификацијом државе која акредитује држави код које се акредитује, односно у случају да је Србија сама опозвала свог амбасадора, а Црна Гора то прихватила. Други је нотификацијом државе код које се акредитује држави која акредитује и то моментаром када држава која акредитује нотификује дипломатску ноту државе код које се акредитује (у овом случају Црна Гора). При чему ће држава која акредитује опозвати лице у питању (у вези са ст. 1 чл. 9) или ће окончати његове функције у тој мисији према случају – казао је Каварић.

(РТЦГ)