Абазовић: Више Срба је било у Влади Косова* него у црногорској

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић оценио је да председник те државе Мило Ђукановић нема људе у новоформираној Влади и додао да на то указује подгревање подела и употреба “отровне реторике” која извршну власт означава као “антицрногорску” или “просрпску”.

Како преноси Б92, Абазовић је навео да актуелизација питања да ли у новој влади Црне Горе има “Ђукановићевих људи” или оних који раде за председника Србије Александра Вучића, сигнализира да је “све у реду са (новим министрима)”.

Слично коментарише и оцене да је владу Црне Горе састављала Српска православна црква или да су коалиција и странка коју предводи (УРА) “највећи победник избора”.

“Сваког дана се смањује број људи који су спремни да слушају такву пропаганду. То су трзаји рибе на сувом. Када уловите рибу и ставите у чамац, она се још неко време бори за ваздух, да се врати у море, али онда она једноставно заврши на роштиљу”, казао је Абазовић.

На питање како функционише кохабитација са председником Ђукановићем, Абазовић је рекао да процес реформи споро иде и због тога што су претходне власти “правила законе за себе, као да ће да владају 100 година”, а да одмеравања владе и председника до сада није било.

Абазовић је такође оценио да се свуда у региону “национална потпала” користи за сакривање интереса појединачних политичких актера, и да је инсистирао на контроли безбедносног сектрора јер Србија након 5. октобра није обавила реформу служби безбедности, војске и полиције.

“То је наша лекција из Србије након 5. октобра, само не бих волео да се понови црни сценарио из Србије. Не смемо дозволити да се понови тај сценарио и да (безбедносне) структуре остану на истом нивоу. (Оне) су биле једна од централних тачака система (Мила Ђукановића)”, алудирао је Абазовић на атентат на тадашњег премијера Србије Зорана Ђинђића.

Додао је да ће безбедносни сектор бити “апсолутно нужан” за демонтирање “бившег система” као и да би било етично да људи који нису део тих планова поднесу оставку.

Он је додао и да лично верује да је Црној Гори потребна сопствена верзија операције “Сабља”, која је уследила након тог атентата (на Ђинђића), али да ништа налик томе не би требало да се спроведе.

“Да ли нама треба наша сабља, ја мислим да би овде било много материјала, а ли пошто је 2020. година и пошто смо искорачили у (евро)интеграцијском процесу, то може да се реши на начин који неће бити револуционаран, али ће бити немилосрдан. Не желимо лов на вештице, а заштићених неће бити”, казао је Абазовић.

Потпредседник Владе Црне Горе је навео и да та земља нема ниједну државу с којом је ближе повезана од Србије, да жали што су односи две стране доведени на низак ниво, као и да ће Влада у којој учествује морати да у изградњу односа “крене од нуле”.

“Ми као народи нећемо никако кренути од нуле. Желимо најбоље могуће односе са Србијом. Црна Гора јесте значајно мања (од Србије), али њен понос и достојанство нико не сме да доводи у питање. Ви знате да је више Срба било у влади Косова него у влади Црне Горе. Мислим да ни (националност) не треба да буде референца, већ да ли неко може да уради посао”, изјавио је Абазовић.

Рекао је и да ће две стране “убрзо” морати да крену да организују билатералне посете, а да би за почетак поновне изградње односа Србија требала да органима Црне Горе испоручи Светозара Маровића, бившег председника Државне заједнице СЦГ.

(Косово онлајн)