Адвокат Кокановић: Заштитићемо лекаре од прогона власти

Адвокат Чеда Кокановић, један од иницијатора подршке адвоката лекарима из групе „Уједињени против ковида“, рекао ја данас агенцији Бета да су се адвокати организовали како би заштитили лекаре од прогона власти.

„Основни разлог иницијативе адвоката за подршку лекарима из групе „Уједињени против ковида“ јесте прогон који лекари потписници трпе од стране власти.

Ми смо одлучили да као струка подржимо лекаре, и ту иницијативу је до сада подржало више од 100 адвоката из целе Србије“, рекао је Кокановић.

Он је навео да мејлови подршке иницијативи адвоката пристижу из часа у час.

„Није у реду да се онима који су неспорно чисти и добри у својој професији, а то су лекари који спасавају животе и лече људе, данас спочитава да нису довољно стручни или да припадају политичким странкама, само зато што упозоравају на очигледне пропусте струке у Кризном штабу“, оценио је адвокат.

Према његовим речима, људи из Кризног штаба би пре свих морали да се замисле да ли је то што они раде добро и да ли су њихове одлуке мотивисане медицинским или политичким разлозима.

„Уместо да чланови Кризног штаба коригују своје понашање и одлуке, они прибегавају прогону и блаћењу лекара. Наш циљ је да и ми адвокати преузмемо део тог прогона, да нас буде више, како би последице тог прогона свима појединачно биле мање“, рекао је Кокановић за Бету.

Адвокат Кокановић је истакао да су захтеви лекара за свакога ко има „здрав разум“ логични и јасни.

„Без тачних података о броју оболелих и преминулих држава не може да води здравствену политику и да доноси одлуке које имају смисла у борби против пандемије. Након БИРН-овог извештаја о штеловању броја преминулих од ковида-19 и сами чланови Кризног штаба су признали да нису начисто колико су поуздани подаци који им се сервирају“, казао је Кокановић.

Он сматра да је захтев лекара да се промени Кризни штаб добар, али питање је колико је политички реалан.

„Ако члан Кризног штаба изјави да се на дербију којем је присуствовало 20.000 гледалаца нико није заразио корона вирусом јер су улазнице биле у онлајн продаји, јасно је да је то речено из политичких, а не из здравствених разлога. Поставља се питање да ли таква особа заиста може да буде члан Кризног штаба“, закључио је адвокат Чеда Кокановић.

Неки лекари изложени су притиску због одлуке да ставе свој потпис испод овог документа, па су неки од њих тако и пребачени на друга радна места.

Извор: Данас