Активисти испред Скупштине Београда „окитили“ јелку смећем и порукама

“Пошто Горан Весић највише од свега воли новогодишње јелке, окитили смо му једну, али са правим проблемима грађана. Уз то, оставили смо му и новогодишње пакетиће у којима се налази управо оно што он упорно покушава да направи од наше престонице – смеће”, рекла је Софија Недељковић, активисткиња Покрета “1 од 5 милиона”, испред Скупштине града Београда.
Тим речима је отпочела данашња заједничка акција Покрета “1 од 5 милиона”, Иницијативе “Одбранимо Кошутњак”, Иницијативе “Поздрав са Кошутњака”, Нове странке и Зелене странке.

Активисти ових организација су испред Скупштине Београда поставили јелку “окићену” смећем и порукама са описом еколошких проблема у престоници, али и “новогодишње пакетиће” за градског менаџера – џакове са ђубретом.
“Кошутњак, Калемегдан, Макиш, држава која уместо да кажњава штити загађиваче, градња спалионице у Винчи, непостојање канализације, Чукарички рукавац… Све то су стварни проблеми грађана. Београд је међу најзагађенијим градовима у свету. Годишње премине око 6000 људи од последица загађења ваздуха. То је 16 људи дневно! 16 људи дневно умре, а шта они раде? Проблем “решавају” тако што промене критеријум за мерење загађења. Док се ми гушимо, они се играју померањем граница… Док пијемо затровану воду, они граде Београд на води. Ова власт дословце убија народ”, поручила је Софија Недељковић.

Она је казала и да “док нас Горан Весић трује и гуши, он нас и пљачка”.

“Пљачка нас кроз оне коцке које је превртао по Тргу, пљачка нас кроз реконструкцију Цара Душана, Џорџа Вашингтона, Краљице Марије, Цветног трга, кроз разне фонтане, јарболе, гондоле. Пљачка нас тако што диже цену пореза, диже цене комуналних услуга, а истивремено распродаје имовину града и својим партнерима намешта јавне набавке. Све што он ради, нас кошта. Кошта нас и новчано, кошта нас и здравствено. Тиме се Горан Весић уписао у историју највећих загађивача и највећих пљачкаша нашег града”, закључила је Недељковић.
Поред јелке и “новогодишњих пакетића” за Весића, како је саопштено, активисти су градском менаџеру донели и “коцку из Цара Душана” – део грађевинског материјала који је недељама расут по овој београдској улици, а радника нема иако је реконструкција давно требало да буде завршена.

“Тако се Весић буквално разбацује нашима парама. Разбацао је коцке дуж целе улице, људи ломе ноге покушавајући да прођу. Те коцке смо ми платили, а он их је разбацао”, поручили су активисти “1 од 5 милиона”.

Извор: Данас