АЛАРМАНТНО!!! ТИХА ИНВАЗИЈА: Сваки дан у Србију улазе стотине миграната, преко 1.000 живи по парковима! НОВИ КАМПОВИ…

Радикалне невладине организације траже од Комесаријата да отвори нове кампове за мигранте који не могу да стану у прихватне центре…

У односу на исти период прошле године, према подацима Комесаријата за миграције, у Србији је повећан број миграната за око 30 одсто, а вођа Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић истиче да у сваком тренутку у нашу земљу уђе између 150 и 200 људи, који интензивно и напуштају Србију, као и да је константно око 1.000 њих без смештаја.

У овом тренутку, у функцији је 16 прихватних центара и центара за азил у којима је смештено 5.263 мигранта, подаци су које је Комесаријат доставио Тањугу, а укупно у земљи, према њиховим подацима, у центрима и изван њих налази се око 6.000.

У Комесаријату кажу да је изван центара највише миграната на северним границама земље где се, према њиховој процени, налази око 500 миграната.

Мигранти долазе из Авганистана, Ирака, има и оних који долазе из северне и источне Африке, а оно што Ђуровић наводи јесте да се повећао број Сиријаца, односно да су поново више од преко 10 одсто свих који дођу сада Сиријци и да тај број расте. Иако број Сиријаца расте и даље је 90% миграната из земаља у којима никаквог облика рата.

– Од почетка епидемије вируса корона код нас није долазило до смањивања броја, до данас се само повећава број људи који долазе. Они и напуштају земљу интензивно, али у сваком тренутку у земљу уђе више стотина људи на југу.

Оно што је потребно за сређивање ситуације, према мишљењу Ђуровића, јесте да Комесаријат за избеглице и миграције повећа капацитете и смести све мигранте који се налазе на територији наше земље.

Како каже стотине људи у парковима у Београду, Лозници и Суботици.

– Углавном је реч о људима којима није обезбеђен смештај или нису адекватно упућени у најближи центар – наводи Ђуровић.

– То је посао Комесаријата за миграције – каже промиграциони активиста и додаје да свака прича о томе да људи не желе у смештај, не одговара реалности на терену.

Епидемија вируса корона и затварање граница у првом моменту у Србији у марту када је све почело, како каже Ђуровић, утицала је да се смањи миграција иако никада није стала, али и да се сви људе сместе у смештајне капацитете.

– Нису имали довољно капацитета за сместај, па су отварали шаторе. Од тог тренутка, почетка првог таласа па до данас немамо значајно смањење људи који се налази у земљи, а имате интензивнију миграцију јер људи и даље долазе из правца Грчке и Турске и у таквом сценарију ви морате да повећате капацитете да бисте избегли хуманитарну кризу на локалу, да бисте избегли даље немире, узнемиреност грађана на локалу наводи Ђуровић.

Како додаје, Србија и наше друштво је константно у кризи када су у питању мигранти јер ако је константно око 1.000 људи без смештаја, то је аутоматски криза.

Извор: Танјуг