Александар Шешељ: Изборни процес нерегуларан, гледаћемо једноумље у Скупштини

Цео изборни процес је био нерегуларан, а као последицу имаћемо потпуно једноумље у Скупштини Србије, изјавио је заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ.

Шешељ је рекао да су на изборима учествовале “фантомске листе” чији је задатак био да у “неправедној кампањи створе гужву” на гласачком листићу.

“Ово су били парламентарни избори на којима је учествовала 21 изборна листа, а на крају је створен једнопартијски парламент. Никад више није било листа, а у скупштини ћемо гледати апсолутно једноумље”, објаснио је Шешељ.

Шешељ није хтео да коментарише ниску излазност на изборима, јер још нису прегледали све записнике с бирачких места.

“Свакако је чудно колико је грађана Србије ‘похрлило’ да гласа између пола седам и осам увече”, рекао је заменик председника СРС.

Упитан да прокоментарише то што је изборна листа Александра Вучића освојила више од две трећине мандата, Шешељ је рекао да је то показатељ да код нас “нешто није у реду”.

“То у демократским условима и демократском амбијенту не би било могуће ни у једној земљи. Колико год они били опијени њиховом победом или успехом, то ће се на дужи рок показати изузетно лошим за наше друштво и парламентаризам”, казао је Шешељ.

Он је навео да је на исход избора пресудно утицала подела 100 евра пунолетним грађанима, незаступљеност опозиције у медијима и недостатак контроле гласања.

Шешељ је додао да све осетљиве теме од државног значаја које се тичу Косова и европских интеграција више неће имати никакву озбиљну расправу у јавности.

“Све одлуке ће се доносити искључиво када звоно зазвони у Народној скупштини. Неће бити размене мишљења, све ће се усвајати без икакве критике, а бојим се да ће решења која ће се наћи на дневном реду по питању Косова бити изузетно неповољна и то је разлог стварања оваквог парламента”, рекао је Шешељ.

Он је истакао да нови сазив Скупштине Србије “неће имати легитимитет” за доношење важних одлука због “огромне диспропорције између владајуће странке и осталих странака”.

“Није јасно да ли они схватају мимикрију између парламентаризма и оног што они праве од наше скупштине. Ово неће бити скупштина, већ само још један стуб подршке устаљеној власти у Србији без размене и супротстављања мишљења”, додао је Шешељ.

Он је оценио да нови скупштински сазив и влада неће издржати цео мандат.

“Ово је толико ненормално стање да је просто немогуће да би нешто тако могло да се деси. Али, створен је такав амбијент да више нико не може да каже шта је нормално, а шта није”, казао је он.

Одговарајући на питање да ли ће СРС прихватити евентуални позив Александра Вучића да постане члан владе, што је као могућност најавио председник Србије након проглашења изборне победе, Шешељ је рекао да је та Вучићева најава “бесмислена”.

“Тај позив нема никаквог смисла. Шта значи да странке које нису прешле цензус да учествују у влади? Да ли је то зато што нема ко да буде на важним местима у Влади или је то још веће понижење за наш политички систем? Или су схватили да сав овај амбијент који смо добили након избора није баш демократски, па хоће да направе привид како би се тај једнопартијски модел још више учврстио”, навео је Шешељ.

Он у наредним месецима очекује веома тешку економску ситуацију “која ће погодити значајан број грађана Србије”.

“Нажалост, Србија неће спремно дочекати економске последице коронавируса пре свега због мегаломанских изјава како смо ми најбољи и како имамо највећи привредни раст у Европи, што је апсолутно нетачно”, казао је Шешељ.

Он каже да не верује Александру Вучићу ни када је у питању решавање косовског проблема.

“Вучић ће као и до сада бити максимално кооперативан према захтевима из иностранства, то се показало као политичка пракса у последњих осам година. Не видим да ће се у наредном периоду нешто променити. Епилог те кооперативности ће бити веома лош за Србију и српске националне интересе по питању Косова”, закључио је Александар Шешељ.

Извор: Н1