Амбасадор Србије у Вашингтону: Више од 800 људи пријавило се за повратак из САД, у среду долази 236

Авион А330 националне компаније Ер Србија ће у среду, 8. априла, вратити бројну групу српских држављана из Америке, а амбасадор Србије у тој земљи Ђерђ Матковић каже да се до сада за повратак пријавило више од 800 људи, али да ће бити враћено 236, јер авион може толико да прими.

Према његовим речима, на списак који су заједно правили Амбасада Србије у Вашингтону и конзулати у Нјујорку и Чикагу, приоритет су добили, према упутству Министарства спољних послова, ђаци и студент који су изгубили смештај и који остају без новца.

Амбасадор наводи да међу пријављенима за повратак у Србију има и оних који су у Америци били на пословном путовању или у посети породици, те да су они мање угрожени.

С друге стране, међу њима и оних који су хронични болесници и остају без лекова, те су због тога на врху приоритета за повратак.

– Велико је интересовање српских држављана који су се пријавили за лет. На списку је више од 800 пријављених, а авион А330 који долази по наше држављане може да прими 236 путника. То је скоро четири пута мање него што се пријавило за евакуацију – рекао је Матковић.

Истиче да је комплетан рад Амбасаде усмерен на то да се наши држављани врате у земљу и захвалио се председнику Србије и Влади што су одлучили да пошаљу овај авион.

Упитан да ли има најаву да ће бити још неких летова из САД за Београд, Ђерђ Матковић је казао да се томе нада, али да то зависи од одлуке Кризног штаба, председника Србије и Владе.

Говорећи о стању изазваним вирусом корона у Америци, амбасадор наглашава да је ситуација “јако тешка”, те да се, као и у Србији, у наредних недељу или две очекује врх таласа новозаражених.

Истиче да наша Амбасада за сада није обавештена да међу зараженима у Америци има наших држављана.

– Колико знамо, нема наших држављана који су заражени. Стејт департмент има једно специјално одељење које обавештава амбасаде појединих земаља чији су држављани заражени. Нас још нису контактирали – рекао је Матковић.

Наводи да су у Америци на снази оштре препоруке да се грађани не крећу, да када излазе обавезно користе маске и рукавице, да је на улицама све мање људи и да се иде само у најнужније набавке.

– Лјуди то прилично поштују, овде је око 90 одсто мање саобраћаја на улицама – рекао је Матковић.

Додаје да су у Вашингтону све туристичке атракције затворене, наводећи да је међу њима и парк јапанске трешње.

Матковић каже и да је у том граду затворена рибља пијаца на којој се претходних дана окупљало много људи, као и да је савет да грађани поручују робу онлајн, с обзиром да се једна особа заразила у самопослузи.

Говорећи о снабдевености са маскама, рукавицама и прехрамбеним производима, амбасадор наводи да у Америци нема довољно заштитне опреме и да све што стигне распоређује се прво у здравствене установе.

С друге стране, како додаје, продавнице су добро снабдевене храном, али недостаје дезинфекционих средстава.

Извор: Блиц