АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ЗА БАЛКАН ТВРДИ: Трампу је потребно Косово због опозива! Нема наставка дијалога пре избора у Србији

“Не видим како би дијалог могао да буде настављен пре формирања владе у Приштини, а могао би да буде још више одложен због српских избора у априлу”, каже Данијел Сервер, професор Универзитета Џонс Хопкинс у Вашингтону, и истиче да сумња да је у интересу тзв. Косова да преговара током предизборне кампање у Србији.

Амерички експерт за Балкан на питање да ли ће након договора о успостављању авио-линије између Београда и Приштине, као и најаве успостављања железничке линије, дијалог ускоро бити настављен напомиње да Приштина и Београд морају истовремено повлачити потезе, односно и да таксе буду укинуте и да се прекине кампања за повлачење признања тзв. Косова.

Да ли сте променили мишљење у вези са Ричардом Гренелом или остајете при изјави да је његово именовање на место специјалног изасланика бизарно?

Драго ми је што је постигнут напредак у вези са авионским и железничким линијама, упркос ограничењима авио-линије када се ради о људима који као ја долазе на КиМ без проласка кроз Србију. И даље мислим да је именовање Гренела чудно, али ми је драго да могу да одам признање када је заслужено.

Према вашем мишљењу, да ли је размена територија нешто што више није на столу?

То је “зомби“ идеја која лута светом, тражећи некога ко ће је оживети. Не бих био изненађен да пронађе некога, али не мислим да је добра или изводљива. Главна баријера је фундаментално дипломатска, а то је реципроцитет. Шта год Србија да добије на северу, мораће да еквивалентно да на југу, а исто важи и за тзв. Косово. Мислим да нико није спреман за то.

Да ли мислите да је председник Трамп нестрпљив да пронађе брзо решење за КиМ због избора у новембру или избори у САД не утичу на дијалог Приштине и Београда?

Нема сумње да председник тражи било какав интернационални успех који би скренуо пажњу са његовог импичмента (опозива) и суђења у Сенату. Мало је земаља у којима унутрашња политика нема утицај на спољну политику.

Према вашем мишљењу, могу ли Београд и Приштина да постигну договор и шта би тај договор требало да садржи?

Да, мислим да је договор могућ. Мораће да подразумева то да Србија у некој форми прихвати косовску независност и територијални суверенитет, као и размену дипломатских представника на нивоу амбасадора. Такође ће бити потребне јасне одредбе у вези са заштитом мањина и српске културне и верске баштине на КиМ, као и једнаком заштитом мањина, укључујући и албанску, у Србији.

Извор: Косово онлајн