Јањић: Ако Курти победи, следи нови застој преговора

Куртију предстоји оно што је урадила црногорска опозиција када је дошла на власт, да се закуне да ништа неће да мења, а Вашингтонски споразум тек не би смео – оцењује за наш лист Душан Јањић, директор Форума за етничке односе, са којим разговарамо о томе какав би могао да буде однос према документу из Вашингтона тренутног фаворита на предстојећим ванредним изборима на Косову, лидера Самоопредељења Аљбина Куртија.

Јањић подсећа да Курти своју прву прилику није искористио, да је имао много гафова, те да је озбиљно разљутио странце управо као човек који не прихвата договорене ствари и који хоће све да мења.

Према његовом виђењу, уколико Курти већ у кампањи буде почео да најављује промене, таква његова прича ће се истрошити.

– Хипотетички, ако Курти буде изабран, неће моћи од онога што је до сада примењено ништа да мења. Ако га грађани Косова буду хтели, то ће бити једна или две нове изгубљене године за дијалог. Курти руководство Србије ставља у озбиљно добру позицију, јер ни они баш не пате да воде дијалог, а он је добар алиби – истиче Јањић.

Ипак, он каже да је пре свега резервисан када су у питању процене да је победа Куртија извесна.

Према Јањићевим речима, сигурно је да он као тренутно једина опозиција има велику популарност, али подсећа да до избора има још времена, те да ће они највероватније бити одржани у фебруару или марту.

– До тада ће се десити неколико ствари. Прво, пандемија још траје. На крају увек испадне да оног који је био на власти док траје пандемија сви критикују, а после је он победник, кад крене вакцинација. То је неки инстинкт код људи. Друго, суђења (у Хагу бившим припадницима ОВК): само Демократска лига Косова (ЛДК) нема своје истакнуте чланове у Специјалном суду. Та суђења ће заправо јавност Косова обавестити о ономе што се можда није знало, поготово што нису знали млади, а сигурно да ће подићи активизам и глас оних који су жртве. Већина убијених Албанаца у тим обрачунима је била из ЛДК – објашњава Јањић.

Тумачење евентуалне победе Куртија као одлазак такозване ратне генерације политичара са власти он сматра заблудом, а такву оцену образлаже речима да су најрадикалнији ветерани у Самоопредељењу.

Подсетимо, лидер Самоопредељења Аљбин Курти у октобру је изјавио да је споразум Вашингтона са Србијом и Косовом неприменљив и да у својој политичкој каријери није видео такве споразуме са много питања.

Говорећи о споразуму који је потписан четвртог септембра у Вашингтону, Курти је рекао да он ни тада није био предвиђен за спровођење.

– Превладавајућа карактеристика контекста тог споразума су председнички избори у САД, а једностране обавезе које су потписали нелегитимни косовски премијер и ауторитарни председник Србије немају много везе са Албанцима на Косову и са Србима у Србији – рекао је Курти, а пренео портал Косово онлајн.

Он је истакао да му Вашингтонски споразум личи на текст у којем је онај ко га је написао тражио од свих у соби да напомену шта су заборавили.

– Оно што је наведено у тих нешто више од 500 речи никада нисам видео у свом политичком искуству, нити сам прочитао у било ком документу, па је мој утисак да тај споразум није ни био предвиђен за спровођење – рекао је Курти.

Рама: Неће бити како су замислили

Албански премијер Еди Рама критиковао је лидера Самоопредељења Аљбина Куртија и вршитељку дужности председника Косова Вјосу Османи, јер сматра да због политичких амбиција чине да Косово изгледа смешно, објавио је Репортери, а пренео портал Косово онлајн.

– Ситуација на Косову се неће завршити тако што ће Вјоса Османи постати председник, а Аљбин Курти премијер. Хотијева влада још је актуелна и заступа Косово у свим међународним споразумима, укључујући и онај из Вашингтона. Када помешате спољну и унутрашњу политику, што сада чине Османи и Курти, Косово изгледа смешно у очима међународне заједнице и суседа – оценио је Рама актуелну ситуацију пред ванредне изборе на Косову.

Извор: Данас