Јањић: Победа СНС чиста, парламент ће бити практично једнопартијски

Уредник агенције Бета Драган Јањић изјавио је у Новом дану да је резултат одржаних избора очекиван, а да су изненађење већа излазност од очекиване, као и “улазак само три странке у парламент”. Оценио је да ће парламент бити “једнопартијски”, као и да се потврдило да “просечан грађанин у нашој земљи гласа на основу онога што види у ‘мејнстрим’ медијима”.

“Резултат избора је сасвим очекиван. Резултат је у оквирима онога што је већина прогнозирала. Излазност је мало већа него што се очекивало. Победа СНС је потпуна, а оно што је изненађење је што су само три странке ушле у парламент, и што ће парламент бити практично једнопартијски. СНС ће имати двотрећинску већину посланика у парламенту, у толикој мери ће бити и њена одговорност, у односу на грађане и међународну заједницу. То је потпуно политички чисто, али то не доноси никакво смирење ситуације у земљи”, наводи Јањић и додаје да наш највећи проблем није број посланика у парламенту, већ у “поремећеном вредносном систему, окупираним медијима”.

“Испоставило се да просечан човек гласа на основу онога што види у ‘мејнстрим’ медијима”, сматра Јањић.

Он оцењује да је опозиција на овим изборима радила “једну ствар коју никако нису смели, а то је да су питање ‘бојкот или не’ претворили у политичко питање”.

“И настављају да се баве тиме, да ли бојкот успео или не. Суштина је у томе да овој земљи треба политички концепт, политчка идеја, и људи који су спремни да се жртвују, и да се заложе за спровођење тих идеја. Ми смо скренули потпуно десно, у потпуни популизам, и то је јако лоше за друштво. Нема пуно друштава које су успели да се извуку из оволико дубоког популизма без већих последица, а то је јако забрињавајуће”, упозорио је Јањић.

Он оцењује да је наше друштво у вредносном смислу потпуно девастирано, наводећи као класичан пример села поред Лесковца, који су након упозорења да ће бојкотовати изборе добили асфалт.

“То је јавно претварање демократије у најобичнију трговину, и најкласичнији пример девастације”, истиче Јањић.

“Социјалисти јако потребни СНС-у”

Према његовим речима, ситуација у парламенту ће бити таква да СНС са двотрећинском већином може да направи сама власт, али је оценио да су “социјалисти јако потребни СНС-у, као и неким страним факторима у Влади Србије”.

“Мислим да ће то да се реши на такав начин што ће социјалисти поново бити у Влади Србије. Међутим, то ће бити унисона влада”, напоменуо је уредник агенције Бета.

Шапићев успех на изборима објашњава “добрим односима са владајућим блоком, и због тога што се само бавио локалним питањима”.

“Он је и омиљен спортиста, и то му је све помогло да добаци до парламента. То је такође заслуга и његове процене да не прави  никакав ‘геп’ у односу на власт, и са друге стране процена владајућег блока да он уђе у парламент. Да сам ја власт, ја бих волео да уђу у парламент те мале странке које не могу да направе нешто велико”, наглашава Јањић.

Коментаришући излазак на изборе Милутина Јеличића Јутке, упркос чињеници да полиција није могла да га нађе на његовој адреси поводом суђења за сексуално злостављање, он каже да је то проимер “до колике мере смо ‘нагрижени’ изнутра као друштво”.

“Имате човека који је сексуални предатор, али је важна локлана власт, и он може да не буде пронађен. А имате случајеве када је неко осумњичен за неку претњу власти, да њега нађу врло брзо, али у случајевима попут јутке, теже иде”, рекао је Јањић.

 

Извор: Н1