Јанковић: Далеко смо од колективног имунитета, без публике на утакмицама

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је да није време за било какво ублажавање мера против короне, зато што је вирус и даље активан, а број заражених дневно не опада.

„У таквим условима не можемо да очекујемо да је безбедно имати публику на спортским такмичењима до даљег, а када ће то бити зависи наравно од тога колико ће се ситуација брзо побољшати и незахвално је давати прогнозу“, рекао је Јанковић за Радио телевизију Србије.

Он је рекао да је вакцинација најважнија превентивна мера, али се не може очеквати да ће она „преко ноћи зауставити епидемију“, већ да ће помоћи ако се буду спроводиле све остале мере које су на снази.

На питање о новим сојевима короне, он је рекао да мере које штите од старијих подтипова, „штите и од нових“.

Говорећи о колективном имунитету, он је рекао да смо „далеко од тога“, ако под тим подразумевамо да болест више не може да се шири у епидемијском смислу у заједници, наводећи да у збир улазе вакцинисани и они који су прележали корону.

„То још није ни близу прага од 70-80 одсто и у овом тренутку није најважније да се на то усредсредимо већ да се што више вакцинишемо, јер је то више заштићених људских живота“, рекао је Јанковић.

Извор: Н1