Јанковић: Морамо да се припремао за најлошије сценарије

Члан Кризног штаба, имунолог Срђа Јанковић изјавио је данас да је у Србији тренутно смањен број новооткривених особа заражених корона вируса, али да је рано говорити да ли је тај тренд чврст и још једном упозорио да нема опуштања.

Јанковић је за ТВ Пинк рекао да свако поштовање мера значи и придодаје бољој заштити од заразе.

Када је повратак грађана из иностранства у питању, Јанковић каже да за строже карантинске мере тренутно нема услова, али да је препорука на снази.

„Свако ко долази са подручја где постоји корона треба да остане у самоизолацији. У људској природи је да различито реагује на различите ситуације, али је важно да смањимо ризик за преношење вируса, да штитећи себе штитимо и друге”, рекао је Јанковић.

Коментаришући изградњу нових ковид болница, Јанковић каже да капацитети морају да буду спремни за све.

„Не знамо како ће јесен тећи, надамо се да неће бити погоршања, али то нико не зна. Морамо да спроводимо све првентивне мере и морамо да се припремао за најлошије сценарије”, рекао је Јанковић.

Поводом почетка школске године и тренутне ситуације у школама, Јанковић је навео да се појављују спорадични случајеви обољевања деце у школама и да уколико се повећа број, постоји јасан протокол и упутство како даље.

„Школе за сада добро стоје. А уколико дође до оболевања у школи, дете се тестира у дому зравља, родитељ се обраћа лекару, а уколико се потврди да је корона, деца која су била у контакту иду под надзор. У случају да је двоје деце заражено у разреду, онда цео разред иде на онлајн наставу”, рекао је Јанковић.

Извор: Данас