Јанковић: Правосуђе је требало да реагује на Вучићеве тврдње о прислушкивању

Бивши заменик заштитника грађана, адвокат Милош Јанковић, изјавио је да је правосуђе требало да реагује на изјаву председника Србије да је годину и по дана био незаконито прислушкиван, али да је та реакција изостала јер “живимо у друштву у коме власт развија синдром страха”.

Републичко јавно тужилаштво и Више јавно тужилаштво нису одговорили на званичне захтеве Бете да ли је у тим тужилаштвима покренут истражни поступак због „незаконитог прислушкивања“ председника Србије Александра Вучића које је, како је рекао, трајало годину и по дана.

Јанковић је истакао да је председник Вучић поручио да су одређена лица с којима је комуницирао непотребно била на мерама.

„То је веома крупна оптужба на рачун правосуђа, пре свега на законитост и правилност рада надлежног судског органа који је одредио мере прислушкивања“, оценио је бивши заменик заштитника грађана.

Додао је да је председник признао да комуницира с људима према којима су предузете мере прислушкивања.

„Зар то није довољан разлог нашој јавности да се запита где смо и у каквој држави живимо“, казао је адвокат.

Јанковић је додао да председник државе није био директно прислушкиван.

„Наредбом суда прислушкивани су људи за које је постојала сумња да су извршили одређено кривично дело, а испоставило се да је у контакту с тим лицима био и председник Србије. Поставља се питање зашто председник није упозорен да је у контакту с лицима која су извршила кривично дело“, казао је он.

На питање да ли би јавност требало да буде обавештена о свим детаљима због којих је председник „упао у мере“, Јанковић је казао да све што је изречено и како је изречено делује као спиновање.

„Прилично је опасно у једном друштву где постоји вишедеценијска траума прислушкивања, јавно истицање да је и председник државе прислушкиван. Такве изјаве само доливају уље на ватру у смислу стварања неповерења у институције, поготово када надлежне службе за то нису знале, јер да су знале председник не би био прислушкиван годину и по дана“, оценио је Јанковић.

Извор: Н1