Јанковић: Причу о корони полако ћемо ставити „ад акта“

Професор Радмило Јанковић из Клиничког центра у Нишу рекао је да ће вакцинација против коронавируса кренути у највећој могућој магнитуди у јануару и да ћемо полако причу о корони ставити “ад акта”. Јанковић је рекао јутрос за РТС да се нада “да ћемо 1. јануара имати све лепше вести”.

Он је, како је пренето на сајту РТС, изјавио је да је Ниш провео ноћ релативно миро, а дежурало је више од 20 анестезиолага. Једна екипа је била дежурна у Ургентном центру, друга је била у црвеној зони, а трећа у Крушевцу.

„Стиче се утисак да је ситуација мало мирнија. Било је мање посла него протеклих година, и што се тиче Ургентног центра и неких повредјивања, која су уобичајена за таква славља за ову прилику, имамо мање ковид позитивних пацијената, мање на респиратору, мање у интензивној нези, али је било пријема из Лесковца и Неготина“, рекао је Јанковић.

Он је додао да ако се по јутру дан познаје има наде да ће бити боље.

„Надамо се да оно што је затворило причу у 2020. а то је прича да ћемо кренути са вакцинацијом – да ће у својој највећој могућој магнитуди кренути већ у јануару и да полако причу о корони ставимо ад акта“, навео је Јанковић.

Према његовим речима, било је за очекивати да како ми нападнемо вирус, он ће направити отпорност, своју модификацију, и било је очекивано да ће се тај модификовани сој вируса појавити као што се појавио у Великој Британији и сада готово свим европским земљама.

„Први прелиминирани подаци, мада нема научних доказа, указују да поред тога што је вирус вирулентнији, што се брже преноси, није патогенији, не изазива теже клиничке слике, а све вакцине су ефикасне, односно требало би да буду и претив тог соја вируса“, закључио је Јанковић.

Извор: Н1