Јанковић: Вакцинација не сме бити оправдање за опуштање

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић изјавио је да је медицински део Кризног штаба иницијално, када је одобрена скијашка сезона, поручио да је 30 одсто пуног капацитета максимум који се може дозволити, а да ли је било тако видеће се наредних дана.

Јасно је да су очи упрте у планине, неке мере нису поштоване строго, не толико на самом скијалишту, колико у пратећим садржајима, рекао је Јанковић и додао да се мере крше и по градовима.

„Није суштина да налазимо кривце, већ да видимо где можемо ситуацију да побољшамо, а ако то не учинимо следи нам значајно повећања броја заражених“, додао је он.

Јанковић је рекао да се још неће предлагати мере потпуног затварања угоститељских објеката, али ако не могу да се спроводе мере превентиве, онда може и то да постане неопходна строжа мера.

„Сви се осећамо разочарано када не допремо до људи да морају да се спроводе превентивне мере заштите од ковида“, рекао је Јанковић коментаришући слике из ноћних клубова.

Јанковић је рекао да је још мали број вакцинисаних грађана да би се конкретније видели ефекти, али је навео пример Израела где је очигледно да тај процес доноси резултат.

„Вакцинација не сме бити оправдање за веће опуштање и непридржавање превентивних мера. Вакцинација није чаробни штапић, неће пресећи епидемију“, рекао је Јанковић.

Извор: Н1