Јанковић: Вирус у овом таласу има потенцијал за већу снагу

Имунолог и члан владиног штаба за субијање коронавируса Срђа Јанковић оценио је да прети погоршање епидемиолошке ситуације у Србији и раст броја заражених и да се мора учинити све како би се спречило екстремно ширење заразе.

“Видимо да ток није добар и покушавамо да зауставимо пораст на неком нивоу који неће угрозити здравствени систем ни људске животе”, изјавио је Јанковић гостујући у јутарњем програму РТС.

Најважније је, казао је, сачувати контролу над током епидемије и ограничити пораст броја заражених.

“Вирус у овом таласу има потенцијал за већу снагу. Може да траје и недељама, циљ је да пролонгирамо, да не буде стрм пораст, да не би здравствени систем био под ударом”, навео је Јанкови.

Истакао је да је у овом тренутку нагласак на заустављању пораста броја заражених пре свега контролом окупљања, одржавањем дистанце, као и ношењем маске на отвореном и у затвореном простору.

“Мере могу да буду пооштрене, али суштина је спровођење мера јер оштрије мере неће помоћи ако се не примењују”, рекао је Јанковић и најавио да сигурно следи тестирање брзим тестовима.

Говорећи о стању у Дечијој клиници у Тиршовој у којој ради, рекао је тамо имају огроман број прегледа, али да то није због коронавируса, већ се ради о ситуацији која је уобичајена за ово доба године.

Извор: Н1