Јанковић: Вучић гурнуо Србију на погрешну страну историје

За Србију потпуно непотребним и неумесним сврставањем уз једног кандидата на председничким изборима у САД, који је при том и изгубио, Александар Вучић је препунио чашу и Србију поново гурнуо на погрешну страну историје, а последице ће овога пута бити неупоредиво теже, оценио је у ауторском тексту за Данас бивши Заштитник грађана Саша Јанковић.

Сада је већ јавна информација да се ради на изменама Дејтонског споразума којима би оба ентитета, дакле и Република Српска, у најмању руку изгубили статус “држава у држави”, а Америка и ЕУ сада ће инсистирати и на, без даљег одлагања, свеоубухватном споразуму Београда и Приштине, упозорио је Јанковић.

Он је оценио и да су “већ видљиви обриси нове америчке политике” према Западном Балкану, и да Србију и њен утицај на окру`жње третирају као проблем.

“И то проблем који више неће толерисати ни у Босни ни на Косову, ни било где у региону”, нагласио је Јанковић.

Он је навео и да САД и ЕУ “наравно знају” да су и босанска и косовска операције високог ризика, а сматра да неће направити грешку да их спроведу, а да претходно не ослабе оне који, у страху од губитка своје уцењивачке моћи, могу да их саботирају тако што ће по региону запалити ватре.

Мишљења је да је “превентивни механизам” већ покренут и да ће се ускоро појавити прве напуклине у “препарираној медијској слици коју је Вучић о себи створио у Србији”.

“Пукотине су кренуле и у странци, где Стефановић ради оно што су Николић и Вучић пред одвајање својевремено радили у Радикалној (странци)”, оценио је Јанковић у ауторском тексту за лист Данас.

Проблем види у томе што, како наводи, онај ко буде развлашћивао Вучића неће до краја моћи да направи разлику између његовог режима и Србије. “Србија ће под светским медијским рефлекторима поново бити приказана као извор проблема, са народом који је други пут у кратком периоду дозволио да га потчини деструктивни аутократа.

Још се нисмо опоравили од о`жиљака које нам је оставио Милошевић, а добићемо нове”, упозорава Јанковић.

Према његовом мишљењу, једини пут до заштите и остварења националних интереса Србија “мора наћи у тројству универзалних људских и грађанских вредности, позитивног идентитета ове нације и западне политичке културе”.

Извор: Н1