Апарати за дезинфекцију у аутобусима јавног превоза

Град Београд је добио 2.000 дозатора за дезинфекцију руку у возилима јавног линијског превоза путника на територији града Београда, као и 8.000 литара средства за дезинфекцију, донацију компаније Мастеркард и АИК банке, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је гостујући у јутарњем програму Студија Б рекао да ће дозатори током наредне недеље бити постављени у сва возила јавног превоза и захвалио компанији Мастеркард и АИК банци на донацији.

„У аутобусима ће се дозатори налазити код првих врата, у трамвајима два дозатора, код првих и задњих врата, у приколицама и мултиплицираним трамвајима по један дозатор, те по осам дозатора у гарнитурама БГ воза”, објаснио је Весић.

Капацитет дозатора износи 0,5 литара, а донирана количина од 8.000 литара средства за дезинфекцију биће довољна за период од осам дана, под условом да се дозатор дневно пуни са 0,5 литара средства, преноси Танјуг.

Дозаторе за дезинфекцију руку имаће возила свих превозника, како оних који су у власништву Града тако и возила приватних превозника.

Весић је додао да на овај начин Град Београд чини додатне напоре да се заштите и путници и возачи у градском превозу.

Најавио је да ће током наредне недеље почети озонирање аутобуса ГСП према методи коју је препоручио Институт „Батут”, које ће се спроводити два пута седмично.

Како је саопштио Беоинфо, Весић је рекао и да је јутрос Секретаријату за опште послове Скупштине Града Београда наложио да се апарати за дезинфекцију простора, за чију куповину је расписана набавка, уступе београдским вртићима.

„У надлежној служби Скупштине града објаснили су ми да су расписали набавку апарата за дезинфекцију простора у две сале Скупштине града, малој и великој. У њима се окупља око 30 људи на састанцима уз поштовање епидемиолошких мера које подразумевају четири квадратна метра на једну особу”, каже Весић.

Појаснио је да су то апарати који пречишћавају простор и уништавају бактерије које су преносиоци заразних болести, међу којима је и корона вирус.

„Како видим, почела је хајка на Скупштину Града Београда коју воде поједини тајкунски медији, који су регистровани ван наше земље и не плаћају порез у својој држави, поводом ове набавке”, наводи Весић.

Каже да је јутрос донео одлуку да се апарати чим буду купљени уступе београдским вртићима, а да ће медији бити обавештени у којим вртићима се апарати налазе.

„Жао ми је што тајкуни, милионери, који су власници ових медија, не размишљају како да помогну најугроженијима током епидемије вируса ковид-19, али на то смо навикли. Могли би макар да купе сличне апарате за своје запослене које терају да воде хајку против свог града”, рекао је Весић.

Додао је да се нада да они неће имати ништа против да апарати буду постављени у вртићима.

Извор: Политика