Апел лекара грађанима Србије: Дочекајте Нову годину у кругу породице

Лекари окупљени у удружењу Уједињени против ковида, међу којима је велики број здравствених радника из такозване црвене зоне, апелују на грађане Србије да у ноћима између 31. децембра и 2. јануара остану код куће.

”Дочекајте Нову годину са онима са којима иначе живите. Не одлазите у ресторане, барове, клубове, на приватне прославе и јавна окупљања”, порука је коју лекари упућују грађанима.

Уједињени против ковида истичу да је заражен велики број људи, додајући да се зараза свакодневно шири, да су болнице препуне, као и да су медицински радници на измаку снага.

”Биће још прослава, биће још нових година. Треба да их дочекамо живи и здрави. Они који управљају епидемијом нису спремни да поштују и спроведу прописане мере. Нека ресторани остану празни, јер ви слушате ваш здрав разум и остајете код куће, у кругу породице”, поручују Уједињени против ковида.

Здравој памети, како кажу, не треба ни “полицијски час” ни ванредно стање. Лекари истичу да је ово “ванредна, заиста ванредна ситуација” и да се тиче свих нас.

“Наздравите за здравље свих које волите – код своје куће”

”Покажите солидарност са здравственим радницима, покажите да сте одговорни, тако што ћете за време празника остати код куће, а крсне славе ове зиме обележити у свом дому, са својим укућанима, без позивања гостију. Односите се са пијететом према свим жртвама ове епидемије. Наздравите за здравље свих које волите, за здравље оних који вам желе добро и за ваше здравље и пожелите свима много лепшу и бољу Нову годину. Останите здрави – код своје куће!”, апелују лекари из удружења Уједињени против ковида.

Они упозоравају да би у случају прославе Светог Николе, Нове године, Божића и осталих славља у којима учествује велика већина популације, чак и да се поштује забрана рада угоститељских објеката и окупљања и не организује масовни дочек, много мањих прослава у кућним условима (уз коришћење јавног превоза, певање, честитање…) имало сличан ефекат на ширење болести као масовно окупљање.

Да је Нову годину најбоље прославити само у кругу породице, поручује и имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић, који оцењује да би окупљања и празничне прославе Нову годину већ на њеном почетку учиниле лошијом, нагласивши да ”у овим тренуцима немамо простора да ситуација буде гора него што јесте”.

”Ако желимо да нам следећа година буде боља од ове, једна од ствари које морамо да урадимо јесте да смањимо контакте. Знам да, када говоримо о новогодишњим жељама, већина нас мисли на оно што треба да нам донесе Деда Мраз са ирвасима – то је све лепо, али неке ствари морамо да обезбедимо сами”, истиче Јанковић.

”Може једна Нова година да прође без помпезних славља”

Сличан став има и епидемиолог Предраг Кон, који сматра да је нереално очекивати да ће коронавирус нестати до Нове године и додаје да је зато и нереално планирати дочек.

”Људи желе да овога свега нема и то разумем, али га има и није реално да ће нестати до Нове године и није реално планирати дочек. Најпаметније би било да сви људи у својим домаћинствима прославе славе и да се припреме и за католички Божић и за Нову годину”, наглашава Кон.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић наводи да ”Нова година може да се слави ако се окупи петоро људи уз маске и дистанцу”, док је Божић, како каже, породични празник, и тако би требало и да остане.

Са ставовима колега из Кризног штаба сагласан је и државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, који је уверен да ”може једна Нова година да прође без помпезних славља”, додајући да бисмо тако ”били ближи победи против коронавируса”.

“Кад чујем те приче о Новој години, није ми добро. Није реално да се једна група људи весели, а знате да су људи и медицински радници одвојени од породица, велики је терет на лекарима и сестрама и техничарима”, закључује Ђерлек.

Редакција Н1 придружује се апелу лекара и моли грађане Србије да предстојеће празнике проведу у кругу породице.

Извор: Н1