Арифи прети отцепљењем Прешева, Дамјановић му одговара!

Неправедно одвојени од територије Косова, Албанци Прешевске долине имају жељу која се никада не мења, а то је уједињење, рекао је председник општине Прешево Шћиприм Арифи. Политички представници Албанаца Прешевске долине, ипак ни по коју цену не прихватају поделу Косова, како би се њихова жеља за уједињењем остварила.

„Данас ни након 100 година не одустајемо од уједињења са Косовом. Нисам задовољан радом косовских институција надлежних за Албанце из Прешева. Бивши министар спољних послова Гент Цакај показао је највише интересовања за Албанце у Прешеву, али како стара пословица каже, “пролеће не цвета једним цветом или једна ласта не чини пролеће”, оценио је Арифи у интервјуу за Индекс Онлајн.

Председник општине Прешево разочаран је односом косовских институција према Албанцима на територији Србије, али и читавог региона.

“Разочаран сам националном стратегијом Косова и Албаније према Прешевској долини, али и у Црној Гори, Северној Македонији. Ако ми дозволите да дам оцену 1-10 односа Косово и Албанија, то је 3”, оценио је председник општине Прешево.

Арифи је једино задовољан радом и ангажовањем министра спољних послова Албаније, Гента Цакаја, који је прошле недеље поднео оставку у Влади Едија Раме.

“Гент Цакај учино је конкретне кораке, националном стратегијом за Прешевску долину и за Црну Гору. Ипак једна ласта не чини пролеће. Зато нам је неопходно опредељење владе. Требало би да то питање буде висок приоритет премијера Албаније и Косова, а не само да буде део дневног реда министара спољних послова”, оцењује Арифи.

Први човек општине Прешево истиче да не одустаје од идеје уједињења за коју су се, како каже, борили заједно са Косовом.

“Лобирали смо, радили смо и организовали смо свој ослободилачки рат управо да бисмо били заједно са Косовом, не одустајемо од тог. Ни након 100 година не одустајемо од уједињења са Косовом. Теорије поделе или размене територија за нас не долазе у обзир, или идемо заједно или остајемо, само да не бисмо нашкодили пројекату Републике Косово. Стога је уједињење витални интерес Албанаца из Прешевске долине и не мења се”, изјавио је Арифи.

На отворено кршење закона од стране председника општине Прешево реаговао је потпредседник Српске радикалне странке, Миљан Дамјановић:

Председник општине Прешево, Арифи Шћиприм, и у 2021. наставља са провокацијама и говори о припајању те општине тзв. држави Косово. Е па Арифи ти слободно пут Тиране, како већ данас, ако ти се у Србији не свиђа. У супротном правац затвор! Косово и Метохија је Србија, била и биће!

а уједно је позвао и председника Републике на примену постојећих закона:

Господине Вучићу  зашто се у Србији селективно примењују закони? Председник општине Прешево  позива на отцепљење дела територије и тиме је по нашем кривичном законику већ спреман на робију од ТРИ до ПЕТНАЕСТ година! Када ће овај шиптарски сецесиониста бити ухапшен??? Ко штити овог гилибтера?

Извор: Косово онлајн, Српска ствар
Фотографија: Србин инфо