ЈАСЕНОВАЦ? НЕМАМ ПОЈМА, БАШ МЕ БРИГА: Срамни одговори младих Загрепчана на питање о усташком логору смрти ОДВРАТНО!

У Спомен-подручју Доња Градина сутра ће бити одржана централна манифестација обележавања Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у систему концентрационих логора Јасеновац, где су током Другог светског рата страдали Срби, Јевреји, Роми и антифашисти.

Тим поводом Радио телевизија Републике Српске емитовала је анкету међу грађанима Загреба са питањем да ли знају ко је највише страдао у Јасеновцу и шта за њих значи Јасеновац.

За готово све учеснике анкете, њих десетак углавном старијих особа, највећи страдалници Јасеновца су Хрвати и Јевреји. Једна Загрепчанка је рекла да се “говорило да су то Срби, али да је број упитан”.

Иста питања РТРС је поставио и међу неколицином академских грађана Загреба, испред тамошњег Филозофског факултета.

А одговори су: “Не знам”, “Немам појма шта Јасеновац значи – не пуно” или “Јасеновац? Идем на колоквијум сада, не могу да размишљам о тим стварима”.

Затим момак који улазећи у зграду факултета са осмехом каже:”Идем на предавања”, а његов колега потом на исто питање одговара: “Баш ме брига, то ми не представља никакву важност”.

Поводом сутрашњег обележавања Дана сећања, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да су Јасеновац и Доња Градина места неописивог страдања, на којима је још пре 75 година жртва победила џелата, а онда упркос покушајима да се све заташка и заборави, наставила да их победује све до данас, јер је и тада и данас било цасно бити потомак жртава, а не потомак џелата, поруцио је српски цлан Председништва БиХ Милорад Додик.

“Доња Градина је место нашег огромног страдања, место опомене, али и место са кога као народ морамо да изађемо са поуком и поруком да нисмо заборавили, да нећемо никада заборавити, али и да желимо да живимо у миру са свима којима су на срцу вредности које и ми делимо. Мир, толеранција, поштовање и сарадња! Доња Градина нас управо учи да сви заједно морамо да будемо бољи људи”, поручио је Додик уочи сутрашњег обележавања Дана сећања.

Дан сећања ће бити обележен у складу са мерама које се предузимају за спречавање ширења корона вируса у Републици Спској.

Из јасеновачких логора смрти никада се није вратило 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја. Оно што систем концентрационих логора Јасеновац-Доња Градина издваја од осталих у Другом светском рату, јесте цињеница да је функционисао и једини логор за децу, а њих око 20.000 није доцекало слободу.

Извор: Курир