ЈАСНО ИМ ЈЕ ДА ИХ ЧЕКА ОГРОМАН ЕКОНОМСКИ ПОРАЗ: Само три земље ЕУ ће у кризи проћи горе од Хрватске!

Хрватска привреда ушла је у корона-кризу у знатно бољем стању него у кризу 2008. године.

То би значило да би се након великог пада БДП-а у 2020. години од 9,1 посто могла брзо опоравити следеће године, по стопи од 7,5 одсто, процена је Европске комисије, која је објавила пролећне економске прогнозе.

Европска комисија у првим економским прогнозама након избијања пандемије коронавируса процењује да ће се хрватски БДП у овој години смањити 9,1 одсто, а следеће године расти 7,5 одсто. То је повољније од процена хрватске владе, која за ову годину предвиђа пад од 9,4 одсто, а следеће године опоравак по стопи од 6,1 одсто.

„Хрватска привреда ушла је у кризу Ковид-19 у знатно бољем стању него у кризу 2008. године. Под претпоставком да ће се мере за сузбијање (пандемије) поступно укидати током 2020. године, хрватска привреда требало би да се брзо опорави 2021. године након снажног смањења 2020. године. Велико ослањање на туризам погоршава пад и представља ризик у случају дужих ограничења путовања“, каже се у извештају за Хрватску.

Комисија наводи да ће привреда у Европској унији ове године доживети рецесију „историјских размера“ упркос брзом и свеобухватном одговору на кризу, како на нивоу ЕУ, тако и у државама чланицама.

У европодручју, које чини 19 земаља, очекује се пад од 7,7 одсто, а следеће године раст 6,3 одсто. У ЕУ 27 очекује се пад од 7,4 одсто и догодине раст 6,1 одсто. Најмањи пад привреде ове године очекује се у Пољској, 4,3 одсто, а највећи у Грчкој, 9,7 одсто, Италији 9,5 одсто и Шпанији 9,4 одсто.

С обзиром да високофреквентни индикатори указују на снажне привредне резултате у прва два месеца ове године, чини се да хрватска привреда није тешко погођена поремећајима у снабдевачким ланцима у Кини. Ипак, са ескалацијом пандемије у Европи почетком марта, као и увођењем строжих мера сузбијања у Хрватској у другој половини марта, очекује се да ће највећи део привредног учинка пандемије бити концентрисан у другом кварталу 2020. године.

Извор: index.hr