Астрономски рачун из кафића – покушај дискредитације Златибора

Рачун са астрономским износом, који је наплаћен госту у једном кафеу на Златибору, изазвао је бурна реаговања на друштвеним мрежама.

На том рачуну, од 1.610 динара, види се да кока-кола и битер лемон коштају по 480, док је једно Хајнекен пиво наплаћено чак 650 динара.

Уследиле су реакције на друштвеним мрежама од оне да је то „порез на будале“, и покушај власника тог кафеа да током новогодишњих празника заради више него што је то уобичајено, до оних који су узвраћали рачунима из других златиборских кафеа са много мањим износима за исту количину и врсту пића и те цене поредили са ценама у иностраним зимским туристичким центрима.

Према сазнањима Данаса, у питању је кафић од око тридесетак квадратних метара у близини Обудојевице, који често мења власника и назив, а дешава се и да повремено не ради.

Рачун са сличним износом се појавио на друштвеним мрежама и из кафеа на Копаонику.

То је додатно разбуктало расправу о незајажљивим угоститељима у домаћим туристичким центрима, који желе додатну и брзу зараду у време пандемије вируса корона.

Расправи није могао да одоли ни председник Србије, који је недавно поручио да „не разуме хистерију око рачуна из ресторана на Златибору и Копаонику“ и да „ако вам је скупо и ако вам се не плаћа, па немојте да идете тамо“.

Међутим, туристички радници и угоститељи на Златибору наводе да је астрономски рачун из златиборског кафеа усамљен случај и да на основу њега не би требало судити о свим угоститељима на тој планини.

– Живим на Златибору 37 година и до сада нисам видео рачун из кафића са толиким износом. Распитао сам се о свему и, вероватно, у том кафићу су покушали да „пецају“ у мутном. Тога има свугде. На Златибору је, током новогодишњих празника, било од 30.000 до 40.000 туриста и неко се од њих „упецао“, али такве цене нису пракса на Златибору. То јесте папрени износ, али било би поштено да се објави бар десет ценовника из других кафића у којима кафа кошта 80 до 100, сок око 150, а пиво око 200 динара. Није ми јасно због чега су у том кафићу одредили такве цене, али то је усамљен случај, каже за Данас Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор и додаје да је хистерија око тог рачуна покушај да се Златибор дискредитује као једна од најпосећенијих туристичких дестинација у земљи.

И Војкан Јанић, председник Удружења туристичке привреде Златибора и директор хотела Палисад, наводи да на основу тог спорног и усамљеног случаја не би требало да се доноси суд о свим хотелијерима и ресторатерима на Златибору.

Хотел Палисад и ресторан Златни бор су, на друштвеним мрежама, објавили рачун са својим ценама исте врсте и количине пића на коме је износ од око 680 динара, што је више него дупло јефтиније од износа на рачуну из спорног кафића, како би се, наводи Јањић, грађани Србије уверили у то да цене на Златибору нису астрономске.

– У име хотелијера и ресторатера Златибора, одговорно тврдим да нико није повећао цене од прошле године, а цене из тог спорног рачуна су више него дупло више него у свим хотелима и ресторанима на Златибору, каже за Данас Јанић и додаје да је то појединачни случај.

Званични ценовник

На молбу Данаса, Туристичка организација Златибор је доставила званичне ценовнике пића у угоститељским објектима на тој планини. У ресторану Угоститељско-туристичке школе, који се налази у згради ТО Златибор, домаћа кафа кошта 80, еспресо 100, кока-кола и сокови 140, домаће пиво 150, а Баварија 250 динара.

У ресторану Чумићево сокаче, који је на неколико километара од центра Златибора, иста је цена домаће кафе и еспреса, кока-кола и сокови су 180, а пиво од 160 до 200 динара.

У кафеу „Краљев трг“ у центру Златибора, домаћа кафа и еспресо су 140, кока-кола и сокови 240, домаће пиво 195, а Хеинекен 250 динара.

У бару Централ Инн домаћа кафа кошта 130, еспресо 155, кока-кола и скокови 235, Лав пиво 275, а Туборг 285 динара.

Извор: Данас