Аустрија модернизује прислушну станицу усмерену ка Балкану

БЕЧ – Аустријска војска одлучила је да обнови своју прислушну станицу у Нојленгбаху на територији покрајине Доња Аустрија, што ће коштати 5,47 милиона евра.

У оквиру откривања Едварда Сноудена ова станица, која је описана као „НСА бункер” нашла се у фокусу медија широм света, пошто ово постројење аустријске војске пружа и информације америчкој обавештајној служби.

Прислушна станица се налази на брду Колрајтберг, у оквиру војног плигова Гетвизен, и бави се прислушкивање телефонских разговора, војном, авио и цивилном комуникацијом, па све до шифроване комуникације.

Прикупљене информације војна обавештајна служба „Хереснахрихтенамт”, спољна обавештајна служба војске, дели са другим обавештајним службама као што је немачки БНД или амерички НСА.

Посебно су тражене информације које ова прислушна станица прикупља о и из Русије и држава Западног Балкана. Заузврат аустријска војска добија информације својих партнера. Аустријска војска се не изјашњава о овом постројењу.

Међутим нови шеф војне обавештајне службе Саша Босецки је, приликом ступања на дужност 1.октобра, нагласио да је модерна обавештајна служба мора да пати брзи развој технологије и из тога проилазеће нове претње. Поред овог постројења војска има још једну прислушну станицу Кенигсварте која, такође „ снабдева” Американце информацијама.

Та станица је 1950-тих успостављена уз финансијску подршку САД, а за време Хладног рата прислушкивана је комуникација на истоку, и Балкану, а данас се бави, између осталог, праћењем сателитске комуникације, преноси Танјуг.

Извор: Политика