БАХАТО! ЕВО КАКО СЕ ТРОШЕ НАРОДНЕ ПАРЕ: Бранко Ружић плаћа 3,3 милиона да га ЛАЈКУЈУ!

Министарство државне управе и локалне самоуправе ангажовало фирму од које тражи и да им повећа број пратилаца на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Јутјубу и појача сарадњу са утицајним твитерашима и блогерима (?!)

Министарство државне управе и локалне самоуправе, које предводи социјалиста Бранко Ружић, одлучило је да искешира 3,3 милиона динара из државне касе за промоцију по друштвеним мрежама!

Ружић, између осталог, тражи да се повећа број пратилаца, али и лајкова на профилима његовог ресора на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Јутјубу.

Захтева и да се појача сарадња са утицајним твитерашима и блогерима, али и контролишу коментари грађана.

Такви потези Ружића, према оцени саговорника Курира, пример су расипништва и извлачења новца из државне касе. И то све уочи предстојећих избора.

Анализа успеха

Ружићево министарство је баш последњег дана 2019. закључило уговор с београдском фирмом „Лове & Брандс“, вредан 3.299.040 динара (са ПДВ).

– Уговор је додељен фирми „Лове & Брандс“, с понуђеном ценом услуге за један месец од 229.100 динара (без ПДВ), односно укупном понуђеном ценом услуге за 12 месеци од 2.749.200 (без ПДВ) – наводи се у документацији.

Неопходно је да налоге на друштвеним мрежама, како се додаје, понуђач редовно одржава, креира постове и по процени их бустује у склопу кампање за најважније активности министарства. Тражи се да се припрема текстуални и визуелни садржај за огласе у складу с кључним речима, повећава видљивост постова, да се контролишу коментари и постови корисника и израђују извештаји – месечни, а по потреби и недељни о успешности комуникације.

– У јавну набавку улази и саветовање по потреби наручиоца и помоћ у кризним комуникацијама, привлачење и повећање броја пратилаца, повећање броја позитивних реакција, мониторинг и пружање статистичких података и сарадња са утицајним особама на друштвеним мрежама попут блогера и твитераша. У оквиру ове набавке неопходно је да се обезбеди и редовна анализа успеха комуникације путем Гугл аналитике и других софтвера, како би се и кроз тај механизам пратио напредак у комуникацији – пише у документацији, где се додаје да је неопходно проширење комуникације на Линкедин мрежу.

Ружић јуче није одговорио на питања Курира која се тичу неопходности оваквог пословног аранжмана у овој изборној години. Из његовог министарства су овај беспотребни трошак на рачун грађана Србије покушали да оправдају уз „лекцију“ о значају друштвених мрежа.

Савети експерата

– Одлуку да унапредимо комуникацију на друштвеним мрежама донели смо јер се ту ради, пре свега, о млађој популацији која, према истраживањима јавног мњења, највише користи управо интернет и друштвене мреже као извор информација, а која је уједно и била најмање упућена у реформу јавне управе. На питање у истраживању о томе на који начин желе да буду информисани о променама у јавној управи, 38 одсто испитаника је одговорило да су то онлајн медији и друштвене мреже – пише у одговору из министарства, као и:

– Експерти у овој области (из агенције) нам свакодневно пружају савете, праве илустрације, видео-снимке, експланаторне графиконе, за шта министарство нема капацитета, како бисмо заиста направили помак у комуникацији и мотивисали грађане да се брзо и лако информишу о својим новим правима.

 

Бранко Драгаш: МАЈСТОР ЗА ИЗВЛАЧЕЊЕ ДРЖАВНИХ ПАРА

Економиста Бранко Драгаш сматра да је Ружић показао да је мајстор за извлачење државног новца из буџета. – Начин извлачења новца из буџета остављен је таленту министара, који су мајстори тог заната. Један од тих бесмислених начина је дизајнирање и одржавање налога Ружићевог ресора на друштвеним мрежама. То је расипање буџета и извлачење новца из државне касе. Претпостављам да је могао бити сврсисходније искоришћен.

Извор: Курир