БАКИРОВ УДАР НА СРБЕ НА БАДЊИ ДАН: СДА изнела скандалозан захтев Тужилаштву БиХ

НАЈУТИЦАЈНИЈА муслиманска партија у БиХ, Странка демократске акције Бакира Изетбеговића, позвала је данас Тужилаштво БиХ да, како наводе, “коначно процесуира” организаторе обележавања 9. јануара у Републици Српско, дана тог ентитета БиХ.

Српшки члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је јуче најавио да ће Република Српска и овог 9. јануара обележити Дан Републике.

СДА је позвала и Савет за имплементацију мира (ПИЦ) и Високог представника у БиХ да реагују због, како тврде, “неупитног подривања дејтонског уставноправног поретка”.

У саопштењу СДА БиХ се, између осталог, наводи да према одлуци Уставног суда 9. јануар не може бити “дан ентитета РС”, као и да организовање прославе, упркос томе, предстаља кривично дело за које је предвиђена казна затвора од шест месеци до пет година затвора.

Од ПИЦ-а и ОХР се захтева да зауставе, како се наводи, “тотални насртај из РС-а на уставни поредак БиХ”, јер је, истиче се, “очигледно да је досадашњи попустљив и у појединим тренуцима кукавички однос ПИЦ-а и ОХР-а само охрабрио политичко силеџијство Странке незавиисних социјалдемократа (СНСД-а)”, владајуће партије Милорада Додика у РС.

Извор: Вечерње новости