Београдске електране: Пуштамо грејање!

Београдске електране саопштиле су да ће данас, због прогнозиране спољашње температуре ваздуха, чија ће средња дневна вредност бити испод 12 степени Целзијуса, почети грејање.
Електране ће и наредних дана, до званичног почетка грејне сезоне 15. октобра, наставити рад прилагођеним прогнозираним и оствареним температурама спољашњег ваздуха, додаје се саопштењу.

Уколико у данима до 15. октобра средње дневне температуре буду ниже од 12 степени Целзијуса, биће настављена испорука топлотне енергије потрошачима.

Систем даљинског грејања Београда чини 36 топлотних извора, више од 9.000 топлотних предајних станица и у њима више од 40.000 пумпи и друге опреме, као и више од 1.600 километара топловодних цеви.

За стабилан рад тако великог енергетског система неопходно је неколико дана постепеног и веома пажљивог оптерећивања због преласка из стационарног у динамички режим рада, па се потрошачи моле за стрпљење.

Електране апелују на потрошаче да до званичног почетка грејне сезоне, 15. октобра, пријављују искључиво када целе зграде нису снабдевене топлотном енергијом на број телефона 011/2093-011 и да то чине управници зграда или председници кућних савета.

Приоритет у отклањању рекламација су цурења воде из инсталација, а број телефона Диспечерског ценра за пријаву је 011/2093-100, додаје се у саопштењу.

Антић: Све спремно за почетак грејне сезоне у Србији

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да су у 60 градова и општина у Србији системи спремни за почетак грејне сезоне и да од данас готово у свим срединама крећу топле пробе.

Антић је приликом обиласка јавног предузећа „Београдске електране“, указао да је током лета ремонтовано више од 6.000 мегавата инсталисаних капацитета у топланама, тако да је између 2.500 и 3.000 километара мреже доведено у ред, објевљено је на сајту Владе Србије.

Подсетио је су од 1. октобра обављене функционалне пробе и да је у неким срединама грејање већ почело због нижих температура, те као пример навео Нови Сад и Обреновац.

„Енергетска ситуација у Србији је потпуно стабилна и обезбеђени су сви кључни енергенти“, поручио је министар и додао да топлане током године потроше више од 600 милиона кубних метара гаса, 80.000 тона мазута и додатне количине пелета, биомасе, угља.

Према његовим речима, сви ти енергенти су обезбеђени или уговорени и омогућиће топланама стабилан и сигуран рад, а грађанима топле станове по ценама које неће бити мењане.

Систем грејања у Београду је стартовао у 6.00 сати, тако да грађани могу очекивати да ће им радијатори бити топли у поподневним и вечерњим сатима.

Извор: Данас