Бешири: Евроинтеграција постаје пусто обећање

Добро је увођење праксе да се у Скупштини Србије расправља о извештају Европске комисије о напредовању реформи које Србију воде ка чланству у Европској унији.

За сада, ту се све добро завршава у вези са дводневном расправом парламентараца којом је доминирала извршна власт, а узроци кључних проблема нису ни поменути – коментарише за Данас Наим Лео Бешири, директор Института за европске послове, поводом расправе и усвајања закључка у нашем парламенту поводом Извештаја Европске комисије о напретку Србије у приступању ЕУ.

Како додаје, осам и по година, извршна власт понавља обећања да ће реформисати правосуђе како не би било зависно од воље политичара, да ће се исти уздржати од коментарисања судских поступака и да неће вршити притисак на одлуке тужилаштва и судова.

Обећања иду даље, истиче саговорник Данаса, да је национални интерес чланство у ЕУ, да ће се обрачунати са организованим криминалом и корупцијом, ослободити медије, поспешити политички плурализам, усагласити спољну политику са ЕУ и решити питање Косова.

– Поред пустих обећања 2020. обележиће и чињеница да Србија није отворила ниједно поглавље и да су врло мали изгледи да ће доћи до промене у наредних шест месеци, током председавања Португалије. То је резултат и одговорност ове власти. Премијерки Брнабић је у ЕУ јасно стављено до знања да спорадична хапшења припадника владајуће већине не представља владавину права, да парламентарна већина од скоро 100 одсто не значи политички плуралитет и да медији нису слободни уколико извештавају само о раду председника и владе. Гласање против ЕУ и Уједињеним нацијама никако не доприноси усаглашавању спољне политике док ћутање државне тужитељке на разне криминалне афере говори у прилог оштом извештају ЕУ о непостојању правне државе. Изостанак борбе против корупције и дијалога са Косовом проблеми су истог ранга из перспективе ЕУ – каже Наим Лео Бешири за наш лист.

Према његовим речима, расправа у Скупштини је била заправо интимни разговор владајуће елите у коме се по ко зна који пут криви неко други за неуспех, обећава и поново одлучује да су кључне наредне две године, док хвалоспев о сопственим успесима доминира разговором.

– Није било реалног сагледавања проблема са којима се Србија суочава, а они су таксативно наведени у извештају Европске комисије. Суштина је да је владајућа већина одустала од ЕУ интеграција још одавно и да јој је једини циљ да се одржи што дуже на власти. Уколико то није тачно, доминација на свим нивоима власти јој даје одрешене руке да спроведе све реформе у рекордном року од две-три године, али би за почетак требало да именује главног преговарача кога немамо од како је Тања Мишчевић отишла пре 500 дана – подсећа саговорник Данаса.

Извор: Данас