БЕЗБЕДНА КУПОВИНА ЈЕ ГЛАВНИ ЦИЉ: Стручњаци објашњавају да ли треба дезинфиковати намирнице!

Ако можете, држите се удаљености од најмање два метра од осталих купаца (наравно, тамо где је могуће од гужви).

Да ли Цовид-19 може да живи на амбалажи за храну? Колико дуго? Стручњаци саветују како очистити намирнице од клица током пандемије, пише Гардијан.

Сматра се да се вирус корона у великој мери шири контактом са другом особом, али може да живи и на површинама, укључујући паковања хране, и до неколико дана. Док неки видеозаписи и чланици са упутствима охрабрују људе да дезифинкују паковања хране, пошту и друге пакете који улазе у дом, стручњаци кажу да је то вероватно претерано. Ево детаљних савета стручњака о томе како набавити оно што вам треба из продавнице и ограничити се изложености вирусу што је више могуће.

Стручњаци саветују да ограничите одлазак по намирнице на једном недељно или у две недеље, ако је то могуће. То може да значи да ћете морати да накупујете више смрзнуте, конзервиране хране, конзервираног воћа и поврћа или осушеног.

Ако можете, држите се удаљености од најмање два метра од осталих купаца (наравно, тамо где је могуће од гужви). Ако сте старији од 65 година, купујте у време када је за то одређено. Планирајте и запишите шта вам треба пре одласка у продавницу, да се што мање задржавате у супермаркету.

“Чим стигнете тамо, користите средство за дезинфекцију руку и додирујте само оно што вам је потребно. Обришите ручке колица, а затим поново употребите средство за дезинфекцију руку”, каже Елизабет Екстром, професорка и шефица геријатрије на Универзитету Орегон.

Купци би такође требало да избегавају додиривање телефона или да их обришу након могуће контаминације, рекла је Јулија Маркус, епидемиолог и професорка предмета заразних болести на Харварду. Рукавице нису потребне, рекла је.

“Генерално, када рукавице користимо изван здравствене установе и само у заједници, оне обично постају као друга кожа. Додирујемо лице, и оне могу да учине да се осетимо као да нисмо у ризику, али оне саме могу да буду контаминиране и могу да буду боља површина на којој би вирус могао да остане, боља од наше коже”, рекла је она.

Иако се не сматра да се коронавирус преноси путем хране, он може да живи неколико дана на материјалима који се користе за паковање хране.

Прва истраживања показују да на картону може да преживи 24 сата, а на пластици 72 сата. Али количина вируса такође брзо опада током тог временског периода. Амерички центар за контролу и болести тренутно не препоручује да се дезинфикује амбалажа. Маркус каже да купци уместо тога морају темељно да оперу руке након руковања било којим предметом који су и други могли да додирну.

“У овом тренутку нема доказа о преношћењу преко паковања хране. Уз то, знамо да вирус може да остане на површинама сатима или чак данима, тако да постоји хипотетички ризик заразе

додиром контаминиране површине, а затим додиривања очију, носа или уста”, каже Марус. “Боље од дезинфекције, оно што стално понављамо, јесте само прање руку.”

Доналд В. Шафнер, микробиолог за храну и професор на Рутгерс универзитету, одбацио је савете о дезинфекцији упаковане хране или амбалаже.

“Тренутно нема доказа да се вирус шири преко хране. Нема доказа да се шири преко амбалаже хране. То не значи да можда сутра нећемо пронаћи нове доказе који би нам променили мишљење, али ово је оно у шта сада верујемо”, рекао је он.

И док је америчка влада саставила списак средстава за чишћење који могу да убију вирус, већина од њих не би смела да дође у контакт са храном. Шафнер каже да људи који их користе могу да се изложе хемикалијама које су за употребу на тврдим повринама, а не за дезинфекцију намирница.

Извор: Недељник.рс