„Безобразно је поређење Вучића и Ђинђића“

Мандатарка Ана Брнабић рекла је у јуче у Јутарњем програму на ТВ Пинк да су сваки дан напади од стране тајкунских медија на Вучића и његову породицу све монструознији, те да је председник Србије жртва линча и да му се црта мета на челу.

А све, како је навела, у интересу политичке опције којој је мало 600 милиона евра, него би још да краде од грађана Србије.

Не именујући Данас, помињала је „један дневни лист“ и одређене текстове који јасно указују да се ради о нама.

Наравно, аргумената за своје тврдње није имала, већ је поновила реторику и самог Вучића, који је недавно поново себе представио као жртву изразивши бојазан да ће завршити као покојни премијер Зоран Ђинђић.

Ипак, премијерка је рекла да је њена дужност и обавеза да сачува живот председника, те да ће она то и учинити.

Помињала је и „Шолакове медије“, али је истовремено била контрадикторна наводећи да медији „који спроводе линч“ имају огроман утицај, а неколико минута касније „да толико лажу да им нико више не верује“.

Ово није први пут да се независни медији оптужују да позивају на убиство председника.

Претњу по његов живот чиниле су чак и карикатуре Предрага Кораксића Коракса и Душана Петричића.

Најава атентата на Вучића у протеклих девет година ишла је увек идентичним сценариом – он „покрене“ оштру борбу против мафије и криминала, потом таблоиди „из поузданих извора“ утврде да се спрема убиство Вучића („шиптарски“ лоби, Бошњаци, страни плаћеници, опозициони политичари, „тајкунски“ медији…), онда и сам председник говори о себи као жртви упоређујући се са Зораном Ђинђићем, а његове речи како је мета напада потврђују министри Александар Вулин, Небојша Стефановић и премијерка Ана Брнабић.

Зоран Живковић из Нове странке оцењује за Данас да је утицај „тајкунских медија“, како припадници власти називају независне медије, толико мали „да председнику не прети никаква опасност чак и да је тачно то што Брнабић прича, а није“.

– Вучић има страх од истине и чињеница које износите, а те чињенице ће једног дана доћи до тужилаштва и суда. То је за њега реална опасност и због тога се плаши за себе и људе око себе. Да заиста жели да се бори против мафије не би у Владу стављао сараднике Земунског клана и друге корумпиране људе, већ би полицији и тужилаштву дозволио да раде свој посао – да се боре против криминала и корупције, истиче Живковић.

Према његовим речима, Вучић се труди да буде већи, значајнији и паметнији него што јесте, и зато се упоређује са Ђинђићем.

– Он воли да се пореди и са Титом, тврдећи да је изградио више саобраћајница него што је то урађено у Титово време. То је глупост. Више путева је саграђено у време када смо Ђинђић, а потом ја, били председници влада. Поређење Вучића са Ђинђићем, са свим оним што је он представљао и што представља, у најмању руку је безобразно и скандалозно – наводи Живковић.

Новинар Времена Недим Сејдиновић каже за Данас да је у веома жестокој конкуренцији подвала напредњачког режима, највећа она у којој се Вучић пореди са покојним премијером Зораном Ђинђићем.

– Не само због тога што су садашњи председник Србије и његови пајтоси ликовали када је Ђинђић ликвидиран већ и због тога што су у питању два политичара која се налазе на супротним странама историје, у сваком погледу. Вучић је изданак онога најгорега што ова земља има – изданак лажи, квазиисторије, лицемерја, похлепе, преваре, подметања, интрига, криминала, па и злочина, и у том смислу он је потпуно заштићен. Они који би њему могли да нанесу било какву озледу већ се налазе под његовом контролом и подржавају га свесрдно – наглашава Сејдиновић.

Он додаје да је Ђинђић био представник оне мањинске Србије која је искрено желела да будемо део развијеног и цивилизованог света, оне мањинске Србије која је желела да се разрачуна са трагичном прошлошћу и криминалним структурама које су као пауци прекрили наше небо.

– И то га је коштало живота. Он је на неки начин убијен да би могли владати Вучић и његова булумента – закључује Сејдиновић.

Иако воли да се пореди са покојним премијером, добро се памти изјава Александра Вучића да се три пута у животу напио – када је Звезда постала првак Европе, кад је убијен Славко Ћурувија и када је убијен Ђинђић.

За време живота покојног премијера радикали, чији је Вучић био један од најистакнутијих чланова, водили су отворену хајку оптужујући Ђинђића да је сарадник мафије и криминалаца.

Позната је и Вучићева улична „акција“ у којој прелепљује таблу Булевара Зорана Ђинђића натписом Булевар Ратка Младића. Сада се упоређује са њим као политичарем и тврди да ће као он и завршити.

Обрадовић: Злочинац се увек представља као жртва

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже за Данас да Вучић воли себе да представља као жртву „зато што злочинац увек жели да се представи као жртва и тако покуша да сакрије свој злочин“. „Истовремено на тај начин настоји да заустави истраге о криминалу и корупцији у коју су умешани његови најближи рођаци и кумови. Лажном патетиком да је угрожен он и његова породица скрећу пажњу са свега оног у чему актуелна власт данас угрожава опстанак народа и државе – истиче Обрадовић.

Извор: Данас