БИХАЛИ: Случај хапшења наших чланова пренапумпан!

Павле Бихали, челни човек групе Левијатан, тврди за Данас да је случај премлаћивања због ког је прошле недеље ухапшено шест чланова те организације, „медијски пренапумпан“, као и да је медијским објавама о том случају „све лаж, од слова до слова“.

С друге стране, јавност су протеклих недеља заокупили све учесталији иступи десничарских група и екстремно настројених појединаца, док саговорници Данаса тај тренд виде као забрињавајућ.

По налогу Првог основног тужилаштва у Београду полиција је ухапсила шест припадника групе „Левијатан“, због сумње да су малтретирали и пребили оштећеног М.Б. а потом га приморавали да на Фејсбуку упути извињење овој групи због раније остављених увредљивих коментара.

Ухапшенима се ставља на терет насилничко понашање, док се Б. К. терети за угрожавање сигурности.

Како је тужилаштво саопштило, Кнежевић му је задао први ударац у главу, а потом су остали наставили да га шутирају и ударају, навело је тужилаштво у саопштењу.

– Овај случај је пренапумпан као и свака медијска објава о Левијатану. И сами знате да се то највише чита и дели. Онај за кога правосуђе тврди да је крив је у притвору, нема говора ни о каквом пребијању јер да је било које лице пребило мојих шест или 10 момака како се наводи тај би остао ту где је, а не би давао као старлета изјаве по новинама и кмечао по медијима, наводи Бихали за Данас.

Он додаје да је у питању хајка одређених новинара из појединих медија, „који монтирају текстове“ и „дозвољавају да у тренутку док мигранти боду Србина насловна вест буде ко је Б.К“.

– Борис (Б.К.) је добар момак, одан, поштен, храбар, све оно што многи никад неће бити. А то што људи умишљају да могу да врше кривична дела над и око животиња, деце, жена и да буду дугог језика јер Тужилаштво не реагује, просто неће ићи. У конкретном случају је све лаж, од слова до слова осим да се сви извињавају, додаје Бихали.

Левијатан је настао као друштво за заштиту животиња и „као одговор на непримењивање Закона о заштити животињама“.

У прво време деловања, привукли су велики број присталица заступајући права угрожених, злостављаних и мучених животиња, па су и њихове радикалне методе „освете“ неодговорним власницима прошле чак и са симпатијама.

Временом, циљеви њихових акција све мање се тичу напуштених или мучених паса, а све чешће нетрпељивост се окреће према мигрантима, Ромима, „непатриотама“ и другим „другачијим“. Са уласком у политику, Левијатан привремено смекшава реторику, држећи је у законским оквирима.

На парламентарним изборима, међутим, не успевају да сакупе ни пола процента гласова, заједно са покретом Живим за Србију и докторком Јованом Стојковић, чувеном антиваксерком, а довођен је у питање и начин на који су, у данима пред истек рока, скупили потписе за учествовање у изборној трци.

На питање да ли сада, када су и политички субјект, чланови тог покрета треба да преиспитају и методе и начине деловања, те да ли одобрава акције у којима се батинама решава увреда на друштвеним мрежама, Бихали одговара:

– Тек ћемо се политички ангажовати а наша деловања и добра дела која смо учинили су кампања сама по себи, не морамо куповати билборде. Нисмо цвећке нити то потенцирамо, али много младих смо извели на прави пут, имамо дивне омладинце, као и старије момке који су ту 24/7 да помогну слабијима у невољи па и да спасу животе. Мислим да је то оно што се рачуна, закључује Бихали.

Хапшење чланова Левијатана, због сумње да су претукли човека који је на друштвеним мрежама оставио увредљив коментар на рачун те организације, само је један од насилних, екстремистичких догађаја о којима се говорило протеклих дана.

Подсетимо да је претпрошлог петка лидер Српске деснице Миша Вацић насилно упао на изложбу у Центру за културну деконтаминацију, отео микрофон и прекинуо излагање организатора.

Тог викенда је спречено одржавање неонацистичког концерта у згради БИГЗ-а, који је планирао Клуб 28, организација иза које се крије српски огранак међународне неонацистичке скинхед мреже Крв и част, а као меморијал посвећен Јану Стјуарту Доналдсону, преминулом оснивачу те мреже.

Концерт је спречен само реакцијом антифашистичке јавности, иако је пропагирање неонацистичке идеологије законом забрањено, као и својевремено српски део мреже Крв и част. Већ у уторак, петнаесторица маскираних младића упала је на изложбу стрипа у Старој капетанији, бацили сузавац и уништили радове изложене у оквиру фестивала „Ново доба“.

– У овом друштву се ништа не дешава случајно, другим речима, власт или још прецизније ауторитарно мафијашки режим Александра Вучића користи беспризорнике десничарских организација да застрашују политичке непријатеље и читаву јавност. То је потпуно јасно. Сви ти догађаји су сведочанство о томе. Ауторитарни режими се иначе у ирационалном степену плаше својих политичких непријатеља, а ако су још и увезани са мафијашким интересима, онда је страх утолико већи, и тај страх их нагони, у конкретном случају, да користе те беспризорне људе који ће заправо да сеју страх и у политичком смислу, и на тај начин анестезирају јавност, каже социолог Јово Бакић за Данас, али и додаје да је „на јавности да то не дозволи“.

– Проблем са јавношћу, а кључни проблем овог друштва, јесте још од када смо допустили да афера „Хеликоптер“ прође без рушења власти. Тада је власт схватила да може да ради шта хоће и то и ради. У том смислу ми имамо посла са озбиљном мафијом, а десничарски екстремисти су у служби мафије. Морамо се организовати како знамо и умемо да тој мафији дођемо главе, додаје Бакић.

Како каже, од заштитника животиња, Левијатан се претворио у „прогонитеља свега различитог“.

– То су објективно говорећи неофашистички беспризорници и њих треба забранити, као што је у Грчкој забрањен рад Златне зоре. У цивилизованим друштвима за такве групе места нема али ми нисмо цивилизовано друштво, ми смо плен ауторитарно мафијашког режима Александра Вучића, понавља Бакић.

С друге стране, Жарко Кораћ, психолог, објашњава да су десничарске организације углавном мале и веома активне на друштвеним мрежама и интернету, те да оне као такве постоје свуда у свету, али су у нормалним, демократским друштвима маргиналне, на ивици друштвеног живота, укључујући и број људи који их подржава.

– Међутим, оно што је дубоко забрињавајуће код нас, је то што све више почињу јавно да делују, мимо друштвених мрежа и у јавности се све чешће појављују и све су агресивније. Зато је мој утисак да оне виде да им друштвена атмосфера одговара. Оне су екстремне по многим вредностима, које тешко да већина људи прихвата. Али многе ствари које они говоре јесу део доминантне идеологије. Оне често, само на бруталан начин, врло агресивно, силеџијски, уствари изражавају ставове који нажалост постоје као мејнстрим. То је ксенофобија, мржња према мигрантима, покушај спречавања да се говори о деведесетим годинама на неки други начин осим доминантног наратива. И зато се оне појављују, јер осећају да део ствари које оне на тај бруталан начин говоре, заправо нису толико различите од онога што постоји у доминантним идеологијама код нас. То је забрињавајуће. Ви кроз њих у ствари видите право ружно лице онога што многи људи заиста мисле, каже Кораћ и додаје да је режим према њима амбивалентан, односно „час се прави да не постоје, а час реагује да би се показало да он ипак види опасност од ремећења јавног реда и мира“.

Упад у мигрантски центар

Пре неколико месеци, члан Левијатана Филип Радовановић упао је силом у прихватни центар за мигранте у Обреновцу, јурио аутомобилом и викао, док га нису ухапсили. Павле Бихали стао је сутрадан у одбрану члана своје организације, те обзнанио да Левијатан стоји иза његовог поступка, а организован је и протест у знак солидарности са њим. Радовановић је осуђен на осам месеци затвора, за насилничко понашање.

Извор: Данас