Бишевац: Алексић је заслужио све те насловне стране, надам се судском епилогу

Новинарка листа Данас Сафета Бишевац изјавила је у Новом дану ТВ Н1 да се нада да ће полиција и тужилаштво урадити свој посао у вези са оптужбама против наставнике глуме Мирослава Мике Алексића да је силовао и сексуално узнемиравао своје некадашње ученице, и да се тај случај неће завршити “медијским сензационализмом и черечењем и жртве и осумњиченог”.

Хапшење Алексића којег је пет бивших ученица оптужило за силовање и сексуално узнемиравање, заузима главно место насловних страна свих дневних листова у Србији, а Сафета Бишевац је поручила да „Алесић јесте зазлужио све те насловне стране“.

„Волела бих да добијемо комплетну причу и слику, и да полиција и тужилаштво ураде свој посао (…) Плашим се да се не заврши као и све раније афере, медијским сензационализмом и черечењем и жртве и осумњиченог“, упозорила је гошћа Новог дана.

Стога се нада ће се случај добити судски епилог, и да наредних дана неће бити гурнут под тепих.

Поручила је и да би медији у овом случају требало да покажу максимални професионализам.

„Разумљиво је да жртве добију огромну подршку колега, али имате део јавности који од жртава прави кривце, то је оно што не би смело да се дешава и што би професионалним извештавањем медији требало да спрече“, казала је Бишевац.

Додала је и да је Србија конзервативна средина у којој се женама мање верује него моћницима, и подсетила је да је било жена које су подржавале бившег председника општине Брус Милутина Јеличића Јутку након што је Марија Лукић обелоданила да ју је сексуално узнемиравао.

Подсетила је и да Алексићева школа глуме постоји већ деценијама, и да вероватно многи људи познају некога ко је био њен полазник.

„Имам неколико познаница, ниједна није била сексуално напаствована, али неколико њих ми је причало да има чудан метод рада, да је изигравао строгоћу, да је био манипулативан тип који је на психичкој основи малтретирао своје ученике“, истакла је новинарка Данаса.

Случај Мике Алексића, према њеним речима, показује да не треба веровати ни у какве идоле и легенде.

„Свака част глумицама које су проговориле, плашим се да Алексић није једини“, рекла је Бишевац.

Ако дијалог пропадне можда неће бити ванредних избора
Сафета Бишевавац се осврнула и на најављени међустраначки дијалог у Србији, истичући да је „питање од милион долара“ како ће он изгледати и ко ће у њему учестовати.

„Мислим да треба позвати све релевантне опозиционе странке. Питање је ко ће сад одлучивти које су релевантне странке из опозиције. Не допада ми се то што су поједине партије против учешћа странаца. Не верујем да без странаца и притиска Европског парламента и ЕУ, ишта на политичком плану у Србији може да се уради“, казала је Бишевац.

У случају неуспеха дијалога и евентуалне најаве новог бојкота опозиције, Бишевац не искључује могућност да 2022. не буде ванредних парламентарних избора о чему лист „Данас“ и пише у данашњим издању.

Гошћа Новог дана се кратко осврнула и на ситуацију у Сједињеним Државама, изразивши уверење да ће инаугурација Джоа Бајдена проћи мирно, али да се Доналд Трамп сигурно неће лако предати и да неће мировати.

Извор: Н1