„Битка за Кошутњак“: Председник не одговара, инвеститор припрема документацију

Дејан Јовановић, представник неформалне групе грађана “Битка за Кошутњак” рекао је за Н1 да су два писали председнику Србије Александру Вучићу, али да није одговорио ништа по питању планиране изградње на Кошутњаку против које се боре, а да се очекује јавна расправа о том питању. Ипак, оно због чега страхују је чињеница да инвеститор не чека расправу већ да, према њиховим сазнањима, припрема документацију.

Ближе се две године како је неформална група грађана почела одбрану Кошутњака. Од тада до данас активно се боре да сачувају „плућа“ Београда, а укључени су и у одбрану Макишког водоизворишта и одбране Великог ратног острва.

Прошло је пола године како су прикупили више од 8.000 потписа. Послали су Секретаријату Града Београда, али и председнику Србије, како кажу, два дописа. Дејан Јовановић, представник „Битке за Кошутњак“ каже да нема одговора из Председништва. „Надали смо се да би господин председник био председник свих грађана без обзира на политичку опредељеност, али нажалост није нам одговорио. А што се тиче самог Секретаријата, очекује се јавна расправа. Ово је био рани јавни увид, где је било још времена за конкретне акције и наше планове за одбрану Кошутњака… Оно што не ваља никако је то да инвеститор не чека, он припрема све што је потребно – што се тиче документације и пројекта, као да се грађани нису побунили“, рекао је за Н1 Јовановић.

Он истиче да су грађани били јединствени и да је комплетно становништво Бановог брда, Чукарице и целог Београда стало иза ове акције. Грађани су, како каже, ставили до знања свима да ниједан метар неће да дозволе да се узме, али Јовановић наводи да инвеститор не поштује то и наставља са припремама.

Док не дође до јавног увида у План детаљне регулације за Авала филм, видели смо да је, без одржане суштинске јавне расправе, за Макишко поље усвојен План детаљне регулације за то београдско извориште, а коментаришући ту ситуацију Јовановић каже – скандалозно, противуставно, противзаконито.

„Ми смо поднели захтеве и предлоге скупштинских одлука са којима је скупштина морала да констатује повреду пословника и да прекине заседање. То је најосновније у демократији. Зашто је то урадила власт? Да би нам то била показна вежба, да би показала силу шта могу сада да раде свуда по Београду. Оно што не ваља, 29. децембра су постојала четири круга обезбеђења – комунални полицајци, па приватно обезбеђење или обрнуто, затим обична полиција, па иза ћошка специјалне бригаде са опремом за одбијање демонстрација“. Одлука је тада донета.

Враћајући се на Кошутњак, Јовановић је рекао да има више проблема. Један од њих је тзв. Джинова ливада, где се деца санкају, која је враћена реституцијом и сада је то приватно власништво, а Јовановић наводи да ће држава морати да реагује на то, затим ту је и питање Завода за спорт „и вештачке стене од 1,2 милиона евра и Хале за теквондо“. Каже да ће ту бити све посечено што се види – од Благоја Паровића до Хидрометеоролошког завода… „Да би та вештачка стена добила употребну дозволу, мора да се избетонира и асфалтира 207 паркинг места, улице… “

Међутим, пренео нам је и једну лепу ствар. Подсећајући да су за само четири дана прикупили више од 7.000 потписа, навео је да су изнад Топчидерског брда, поред Ски стазе, уз како каже благу помоћ људи који су учествовали у тој иницијативи, засађени храстови. „Србијашуме, Шумско газдинство Авала, поштовале су закон, успеле су да се одупру инвеститорима и ту је засађено 7.300 нових младих храстова који могу да живе сасвим сигурно више од 100 година. То је нека награда за све нас“, каже Јовановић.

Извор: Н1