Битка за Кошутњак: Седница Скупштине Београда на којој је усвојен план за Макиш нелегална

Група грађана “Битка за Кошутњак” оценила је данас да је Скупштина града Београда прекршила обавезу да пре почетка седнице на којој је одлучивала о плану изградње на Макишком пољу уручи одговоре на поднете захтеве, и да су зато све донете одлуке нелегитимне а заседање нелегално.

“Тиме што је прекршен пословник 26. заседање Скупштине је нелегално а све донете одлуке су нелегитимне што ћемо захтевати у даљој законској процедури у складу са Уставом Србије”, оценила је у саопштењу Група грађана “Битка за Кошутњак”.

Према наводима у саопштењу, “Битка за Кошутњак” није против изградње насеља и метроа, већ се противи кршењу закона и процедура којима се омогућује градња у близини водоизворишта као и спорна траса прве метро линије уз енормно велика финансијска задужења без адекватне стручне расправе.

Та организација навела је да је 29. децембра захтевала да се поштује закон и пословник Скупштине Града Београда и на тај начин да се прекине и одложи 26. седница.

“Наша група грађана је испунила све што је било предвиђено пословником (чланови 73 у 74) што значи да је председник Скупштине био дужан да без икакве расправе на самом почетку констатује приложене чињенице (да није прошло минимум седам дана) и да поступи у складу са нашим захтевом”, оцењено је у саопштењу.

Како је наведено, управо из тих разлога “обавеза ‘Битке за Кошутњак’ била је да по сваку цену дође до службеника Скупштине чија је обавеза била да уруче одговор, а полиција и друга Н.Н. лица” онемогућили су их да остваре своје законско право.

“Да је по повреди пословника заседање прекинуто на наредном заседању је Скупштина имала законску обавезу да нашој групи грађана омогући обраћање уз присуство стручњака након чега би гласање било обавезујуће. ‘Битка за Кошутњак’ је и у овом случају испунила све законске процедуре”, истакли су из те групе.

Оцењено је да постоји додатни аргумент да се наредних дана у законској процедури покрене питање законитости свих одлука Скупштине Београда донетих на спорној седници, јер се председник Скупштине позивао на погрешне чланове пословника (члан 2 присуство јавности).

Извор: Бета