Бивши судија Уставног суда: Брнабић показала непознавање Устава Србије

Повереник Народне странке за Војводину и бивши судија Уставног суда Светозар Чиплић рекао је да је председница Владе Србије Ана Брнабић изјавом да се о саставу нове владе “пита искључиво” председник Александар Вучић показала “потпуно непознавање” Устава Србије.

“Без обзира шта је изворно по струци, неко ко обавља државну функцију мора да зна како државни органи функционишу. Очигледно је да јој је најважнији лични однос који има према председнику Републике. Председник Републике може да предложи мандатара, и ништа више. Нажалост, премијерка је показала правно и политичко непознавање уставно-правног система Србије”, рекао је Чиплић у интервјуу листу Данас.

Чиплић, који је и професор Правног факултета у Новом Саду, истакао је да актуелна власт има манир да игнорише Устав и да држи ван функције што је више могуће државних установа.

“Сада немамо конституисан ни парламент, ни владу, ни аутономну покрајину, ни локалну самоуправу. Једини ко је у мандату је председник Републике и судови. То се зове аутократија”, рекао је Чиплић.

Извор: Н1