“Black Friday” – навали, народе

Многи аналитичари модерног капиталистичког друштва сложиће се да је капитализам неки вид новог робовласништва.

Аутор: Јелена Марковић

Презадужени грађани су везани потписом за банке, а многи умиру не стигнувши да врате дуг који је с годинама растао кроз разне камате и флуктуације.

А можда само нису прочитали ситна слова, она најситнија. Јер потез задуживања је потез очајника.

И док се грађани гуше у дуговима, стално се појављују нови натписи на бљештавим излозима “SALE”, “ПОПУСТ”, “СНИЖЕЊЕ” и маме купца да се додатно задужује и троши новац који нема, на ствари које му не требају, како би задивио људе који му нису важни.

Куповина непотребних ствари као терапија против депресије

Заправо, куповина на снижењима је својеврстан вид антидепресивне терапије, анестезирање људи како би мислили да баш и није толико лоше.

Оно што људи не знају је да се артикли на нашим рафовима, посебно одећа и гардероба продају не по сниженим већ по, некада и дуплираних ценама, у односу на Европу и Америку.

Друга, веома важна ствар, је да се та сезонска снижења одигравају баш у међу-сезонама, не зато што радње морају да направе места за нову робу, већ зато што су људи, са психолошког аспекта, тада подложнији депресији и неконтролисаном трошењу новца. Наиме, промена времена код већине људи буди нелагоду, а код лабилних и депресивне фазе, а власници трговинских ланаца су нашли начин да то искористе и профитирају.

Данас је такозвани “Black Friday”, у целом свету познат као дан када су снижења највећа, те на данашњи дан у свим већим шопинг центрима и трговинским ланцима долази до масовне хистерије. Иако цене некада и нису драстично ниже – сама “грозница снижења” вуче да се купује и непотребно, што је и образложено у тексту.

Слагање полица и рафова као својеврсан вид манипулације

Посебна пажња увек се придаје слагању рафова и полица, а тактике и технике су развили врсни психолози.

Најскупљи комади увек ће заузимати централни место у радњи, односно у висини рамена у рафу, како бисте их прве приметили.

Научно је доказано да човек најбоље запамти оно што прво и последње види, односно чује, тако се и распоред артикала конципира.

Ништа није случајно, не дајте се преварити.

Но, ако ипак решите да одете у неки од популарних шопинг центара – сетите се макар мало овог текста и не дозволите да вас суров капиталистички систем прогута и испљуне.

Извор: Српска Ствар Инфо