Брине одзив за вакцинацију оних који раде у здравству

Драгослав Поповић, председник Удружења за јавно здравље, истиче за Данас да су подаци које видимо у медијима о слабом одзиву здравствених радника на позиве за вакцинацију веома забрињавајући, како због поруке која се шаље грађанима, тако и због заштите здравља самих лекара, који су најизложенији.

“Видимо да су обухвати у неким срединама јако ниски, рецимо у Нишу је испод једне трећине вакцинисаних здравствених радника. За мене је то апсолутно неприхватљиво, прво зато што се од здравствених радника очекује да имају врло јасан однос према вакцинацији у овој ситуацији, да дају пример свим грађанима и преносе афирмативну поруку. Осим тога, забрињавајућ је однос здравствених радника према сопственом здрављу, посебно имајући у виду податке о лекарима који су преминули од последица ковида 19”, навео је Поповић.

Он истиче да је ово проблем који се тиче губитка свести о важности превенције који смо видели и са вакцинама против грипа, где је тек оџив био између 13 и 15 одсто здравствених радника иако је за њих имунизација била обавезна.

Извор: Југмедиа