Брнабић: Београд није најзагађенији град, нема доказа о “угљарској мафији”

Београд никако није један од најзагађенијих градова на свету, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић, додајући да је чињеница да немамо довољно мерних станица у Београду, али да их остали градови имају.

“Свакако да проблем постоји и он је вишедеценијски. Почели смо да радимо на решавању проблема још 2015. године и све проблеме решавамо, па тако и овај. Значајан показатељ тога како решавамо проблеме јесте то да смо у првих месец дана раде владе поставили још један камен темељац за постројење за одсумпоравање у у термоелектрани Никола Тесла”, рекла је Брнабић у “Хит твиту”, преноси Нова.рс.

Она је подсетила да је овакво постројење на Костолцу завршено.

На питање да ли постоји угљарска мафија, о којој је говорио директор Истраживачке станице Петница Вигор Мајић, Брнабић је рекла да је проверавала и у Министарству енергетике, ЕПС-у, и инспекцијама и да ми, како каже, конкретан доказ та ту тврдњу немамо.

Говорећи о поглављима које Србија треба да отвори на путу ка ЕУ, међу којима је и поглавље о екологији, премијерка је рекла да за њу постоје три кључна поглавља: Поглавље 35 које је најтеже и које се односи на дијалог Београда и Приштине, Поглавље 23 које је најкоплексније, а то је владавина права и најскупље Поглавље 27, које се бави животном средином.

“Радимо на томе, али и друге земље чланице ЕУ нису завршиле са овим проблемом, али тиме треба да се бавимо, не због ЕУ, већ због нас и наше деце”, рекла је она и подсетила да ће до краја године бити пуштена још три брза пуњача за електрична возила на Коридору 10, чиме постајемо део паневропске мреже путева.

Извор: Н1