Брнабић: Милијарду евра само за здравствену инфраструктуру

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да Србија тренутно улаже милијарду евра само у здравствену инфраструктуру.

Она је поводом отварања нове ковид-болнице у Батајници навела да су једино још у Кини и Русији изграђене нове болнице за пријем корона позитивних пацијената.

“Невероватно је да ћемо ми изаћи јачи него што смо у њу ушли. У економском смислу, наша привреда ће 2020. годину завршити са најбољим резултатима у читавој Европи… (Пре 2012. године) све државе Запданог Балкана су имале и веће плате и веће пензије од нас”, рекла је премијерка.

Она је додала и да ће Србија из актуелне здравствене кризе изаћи са великим бројем нових лабораторија са најмодернијом опремом.

Она је навела и да ће се Србија трудити да обезбеди све типова вакцина, да не може да говори о количинама, као и да Србија неће учествовати у трећој фази истраживања кинеске вакцине, о чему је претходно известио Ројтерс.

“Председник (Србија) Алексаднар Вучић је лично писао кинеском председнику Си Ђинпингу (да не учествуујемо у истраживању) и Србија ће бити једина која ће моћи да да добије њихово решење а да није била нику укључена у ту студију”, казала је Брнабић.

Она је оценила и да у случају да дође до политичких притисака Европске уније, да се користи само вакцина из Европе, да ће Брисел прво намирити све државе чланице, а да Србија не може да чека да буде у следећој фази.

“Ми ћемо гледати да земља која преговара о приступу прати европску политику али, уз све поштовање европског пута, ми не можемо да чекамо”, казала је премијерка.

Она је навела и да вакцинација против корона вируса неће бити обавезна.

“Ми ћемо апеловати да се људи вакцинишу. Имаћемо кампању да се људи вакцинишу и та вакцина ће бити бесплатна у Србији”, рекла је она.

Брнабић је казала да је “недопустиво” да неко говори да у Србији не постоји слобода медија или да неко врши притисак на правосуђе.

“Ако може то све, немојте само да читам у извештајима о напретку (у приступању ЕУ) да не постоји слобода медија и притисци”, рекла је Брнабић, и додала да критике на одговор државе на здравствену кризу, представљају “популистичке и политичке оцене”.

Извор: Бета