Брнабић: Очекивали смо отварање границе Црне Горе, одлука је била политичка

Премијерка Србије Ана Брнабић поздравила је данас отварање границе Црне Горе за грађане Србије, уз оцену да је забрана путовања за људе који долазе из Србије била политичка.

Како преноси Радио Слободна Европа, Брнабић је у Ариљу казала да је очекивала ту одлуку, због значаја туризма за економију Црне Горе.

„Знала сам да ће се стећи услови за отварање границе, зато што је то важно за њихов туризам, а и зато што је тај разлог који је био постављен да не отварају границе за грађане Србије био политички и није имао везе са здравством“, рекла је Брнабић.

Радио телевизија Црне Горе јуче је објавила да су се, смањењем броја активно оболелих испод 25 на 100.000 становника, стекли услови да та држава отвори границу за грађане Србије.

Премијерка је додала и да ће, уколико у наредних неколико дана роба из централне Србије буде улазила на Косово и Метохију без икаквих нових тарифних и било каквих других баријера, сматрати да су испуњени услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

„Београд нема проблем да седне за преговарачки сто. Ми заиста желимо да се што пре настави дијалог Београда и Приштине и то је у нашем интересу“, рекла је премијерка, а саопштено је из Владе Србије.

У саопштењу се додаје да је Брнабић најавила и изградњу Регионалног иновационог стартап центра у Ариљу, уз напомену да ће позив за извођача радова бити расписан следеће недеље.

Након састанка са привредницима из општине Ариље, Брнабић је рекла да ће та општина до краја године бити повезана на гас, што ће, како је оценила, повећати ефикасност локалне привреде и заштите животне средине.

Извор: Данас