Брнабић преко функције до високог рејтинга

Премијерка по мерењима популарности одмах иза председника

Рејтинг Ане Брнабић почео је да расте када је први пут постала премијерка и он јесте висок али она поверење грађана стиче на основу њиховог поверења у председника СНС Александра Вучића јер нема самосталну бирачку базу, кажу истраживачи јавног мњења са којима смо разговарали о рејтингу Ане Брнабић након што је по други пут постала председница владе.

Повод су и тврдње директора у Ипсос стратеџик маркетингу Марка Уљаревића, који је на РТС упитан о премијеркином рејтингу рекао да је он висок, да је одмах иза Вучићевог и да износи 49 одсто.

„Она је успела да изађе и изван странке и да добије значајан проценат гласова и из других странака, чак и од једног дела опозиције“, навео је Уљаревић.

Брнабић је од ванстраначке личности која је у политику и званично ушла 2016. као министарка државне управе и локалне самоуправе, постала пар екселанс политичарка. У јуну 2017. постала је прва жена на функцији премијера, уз то је и геј. То је био шок за део јавности у Србији па и саме конзервативне напредњаке који су је, како је Данас више пута писао тешко прихватали, поготово, како су нам говорили извори из СНС, високи функционери напредњака који су сматрали да их је Вучић поставио иза ње поставивши је на функцију премијера.

Те 2017. медији су преносили резултате истраживања по којима грађани верују Вучићу па не верују никоме. Далеко иза Вучића био је некадашњи лидер ПСГ Саша Јанковић, а када је реч о оценама министара, иза Вучића био је лидер СПС Ивица Дачић па премијерка Брнабић.

Ипак, она се врло брзо уклопила у напредњачки миље, којем је, према неким теоријама одувек и припадала па је достигла популарност одмах иза свог лидера.

Коментаришући рејтинг Брнабић Владимир Пејић, директор Фактор плус – агенције за истраживање јавног мњења, наводи да трендови показују да се њен рејтинг не може поредити са Вучићевим.

– Цела влада и министри као и СНС црпе велики део своје снаге из Вучићеве попуарности. Нјихов рејтинг је неупоредив. Када је реч о њеном рејтингу, реч је о феномену функције. Одскочила је оног тренутка кад је први пут постала премијерка. Да ли се људи везују за функцију или је она оставила позитиван утисак то је друго питање. Скок у оценама трајао је током прошле владе и била је најбоље оцењена у тој влади међу министрима. А то што је најбоље оцењена не значи да је људи највише воле, али вероватно да има неки учинак који људи препознају. Уз то што се људи доста вежу за функцију – објашњава Пејић.

Како додаје, занимљиво је да су сви прошли министри били доста уједначени.

– Мали је распон био између најбоље и најлошије оцењеног министра. Много је већи био „геп“ (врста разлике, прим. уред.) између Брнабић и Вучића него између ње и најлошије оцењеног министра – каже Пејић.

Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ, за наш лист каже да Брнабићкин рејтинг заиста јесте висок.

– Али то је првенствено преливање Вучићевог рејтинга. Сигуран сам да она нема самосталну и од Вучића и СНС бирачког тела независу бирачку базу. Она заиста већ неко време јесте убедљиво друга међу функционерима СНС и бори се са Дачићем за друго место иза Вучића – наводи Вукадиновић.

Преузимање дужности

Већина нових министара јуче је у Влади Србије свечано и уз фотографије и објаве за медије преузела дужност од претходника. Ани Брнабић је нов мандат честитала и Чен Бо, амбасадорка Кине у Србији. Председнику Скупштине Ивици Дачићу је руски амбасадор Александар Боцан-Харченко предао писмо од Валентине Матвијенко, председнице Савета федерације руске Думе.

Демостат: Од короне стрепи 55 одсто

Грађане Србије и даље више брине могућност да почну лошије да живе, односно пад стандарда, него корона пандемија. Уз могућност да дају више одговора, од пораста трошкова живота и пада стандарда стрепи 63 одсто испитаних, у налазу истраживања Демостата, док од короне стрепи 55 одсто. На трећем месту је погоршање економске ситуације које брине 51 одсто грађана. Изгледа да страх од губитка посла није толико присутан, будући да се тога плаши 25 одсто испитаних. Резултати испитивања биће представљени данас (петак) у Београду у Медија центру.

Извор: Данас