БРНАБИЋ: Штрајкујте глађу испред Скупштине, МЕНЕ ТО НЕ ЗАНИМА!

Састанак представника Владе Србије и Удружења радника на интернету одржан 18. јануара завршен је без договора о начину плаћања пореза, о чему ће и даље преговарати. Очекује се да следећи састанак буде одржан крајем ове или почетком наредне седмице, до када ће се припремити конкретни примери зарада за одређене послове који су обављани преко интернета.

Састанку са представницима Удружења присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и директорка Пореске управе Драгана Марковић. Фотографисан је само почетак састанка а о томе шта се дешавало иза затворених врата представници Удружења говорили су у обраћању фриленсерима путем друштвених мрежа.

Миран Погачар и Катарина Павловић из Удружења радника на интернету открили су да првих сат времена састанка нису били конструктивни, да је тон представника режима био оптуживачки и да су показали крајње неразумевање за проблеме фриленсера који су ретроактивно опорезовани за период од шест година уназад. Погачар је открио да је премијер Ана Брнабић изјавила следеће: “Идите код Скупштине, штрајкујте глађу, мене то не занима!”, алудирајући на тај начин да протести неће довести до решења и да ће радници на интернету морати да прихвате једнострано наметнуто решење државе. Њена изјава је далеко шокантнија када се узме у обзир да су управо представници владајуће Српске напредне странке у мају 2020. године штрајком глађу испред Народне скупштине покушавали да се изборе да Тужилаштво повуче одређене потезе у чију исправност су били уверени. Изјава Ане Брнабић јасно показује да представници режима сматрају да су грађани првог реда и да за њих могу да важе методе институционалне борбе које су обичним радницима недоступне.

На аргумент да би се могло догодити да лица која су оптерећена највећим пореским обавезама напусте Србију, министар финансија Синиша Мали одговорио је: “Нема проблема, нека иду, ми ћемо их кривично гонити!”.
Изјаве министра и премијера у директној су супротности са најавом председника Вучића да ће бити пронађен модус да се питање фриленсера реши.

Исход преговора биће познат у наредним седмицама. Без обзира на то како питање фриленсера буде решено, срамне изјаве представника режима заслужују да буду заувек истакнуте као пример тога како се не треба понашати према сопственом народу и потенцијалним бирачима.

Комплетан снимак обраћања представника Удружења радника на интернету можете погледати на следећем линку:
https://www.facebook.com/watch/live/?v=3557378154379600&ref=watch_permalink