Брнабић: Судство независно, функционери СНС осуђивани у свим процесима

Мандатар за састав нове Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да у најављеној борби против мафије “Влада не може бити одговорна за све”, наводећи да је она председник извршне власти а да постоје законодавна и судска од којих ће исход те борбе такође зависити.

Она је, на телевизији Хепи, указала да је судска власт независна, о чему сведочи то што су функционери СНС осуђивани у свим процесима који су покретани против њих, као и да су и сви “режимски медији на удару правосуђа”.

Брнабић је изјавила да “на ефикасност судства Влада не може да утиче а да када се обрачунавате са мафијом морате да имате јако независно судство”.

“То није ни до председника ни до владе, то је до судства”, рекла је Брнабић и додала да је доказ томе да је судство независно то што “није било пресуде у којој је суђено у корист министра или Српске напредне странке (СНС)” и да у претходном периоду “када год је неко тужио министра или члана СНС тај је победио”.

Према њеним речима и “сви режимски медији су на удару правосуђа” и морали су да плаћају казне у претходном периоду у различитим споровима које су покретали опозициони политичари.

“У сваком појединачном случају суђено је да ти медији морају да плате казну надокнаду штете”, казала је Брнабић.

Она је додала да је то рекла комесару за проширење ЕУ Оливеру Верхељу, од кога је поводом извештаја Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција затражила да јој да “примере тог политичког утицаја”.

Брнабић је рекла да се из републичког буџета сваке година издваја десет до 13 милиона евра за казне за суђење у неразумном року, и да тога не би било да је она, као председница претходне Владе, имала утицаја на судство.

Она је навела да је од Вархељија тражила да јој да “конкретне примере који је то политички утицај (на судство) и када је председник Александар Вучић позвао неког судију да му каже како да суди”.

“Извештај је у неким областима толико необјективан, као понављање утицаја на судство, као слобода медија, где сам рекла дајте ми пример. Слобода медија, реците ми тачно како не постоји слобода медија у Србији. Сваки дан имамо медије који могу да кажи шта год желе”, казала је Брнабић.

Она је рекла да је безбедност новинара за владу коју је она предводила била “црвена линија” и да су “у максимално кратком року увек идентификовани и процесуирани оне који су нападали медије”.

“Радили смо на томе да се сваки лудак који је претио новинару процесуира. Нисмо успели да идентификујемо сваког ко је претио породици председника (Александра Вучића) али смо идентификовали претње новинарима”, рекла је Брнабић и додала да не може да утиче на то како изгледа суђење у тим процесима.

“Не размишљамо да у влади што више ресора сачувамо за СНС”

Он је  такође изјавила да се о новој влади не размишља на начин да што више ресора сачува за владајућу Српску напредну странку (СНС).

“Не размишљамо у смислу да видимо шта ћемо да сачувамо за Српску напредну странку а да онда видимо шта ћемо да подвалимо коалиционим партнерима. Размишљамо шта можемо да урадимо за градјане Србије, о јасним приоритетима”, казала је Брнабић за телевизију Хепи.

Она је поновила да ће се на седници Председништа СНС-а говорити о министрима и да о томе неће говорити пре тога.

Како је навела, “први приоритет” владе биће да “зада ударац мафији” а да истовремено сачува безбедност председника Србије Александра Вучића.

Брнабић је казала да је састанак са председником Српског патриотског савеза (СПАС) Александром Шапићем био изузетно добар, наводећи да га пре тог састанка није познавала.

Извор: Н1