Брнабић: Желимо да производимо руску вакцину, стручњаци Торлака иду у Русију

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да Србија “код себе”, а да не причамо о уговорима”, у овом тренутку има 1.054.950 вакцина, с тим да у неке већ потрошене”, наводећи да је поносна на успех земље у борби против короне, али и да је “ово маратон који тражи борбу сваки дан”.

„Што се Србије тиче ја знам да смо испред највећег броја земаља Европске уније“, рекла је Брнабић, за ТВ Хепи, подсетивши да су вакцине доступне свим градјанима.

Она је, говорећи о борби за вакцине, навела да је 95 одсто вакцина купило десет најбогатијих земаља, а неке, као Немачка и Канада, чак толико да могу да вакцинишу три или пет пута сваког свог градјанина.

Према њеним речима, Србија покушава да произведе вакцину против короне у земљи, наводећи да је план да наши стручњаци из Торлака данас оду у Русију и посете тамошње производне капацитете.

„Биће тамо неколико дана да испрате читав производни пороцес, шта је све потребено. Ми се боримо да ако можемо и што пре пробамо да руску вакцину Спутник В производимо и у Србији, односно на Торлаку“, објаснила је Брнабић.

Како је рекла, све вакцине су увезене у Србију преко Торлака, а „ми смо га из пепела дизали, као и све остало“.

Она је, поводом информације да су приштинске власти ушле у Дом здравља у једном од места на Косову где живе Срби, тражећи ту вакцине, навела да је то неодговоран потез због изборне кампање за косовске изборе.

„Боље да су разговарали са (председником Србије Александром) Вућићем и договорили се да пошаљемо вакцине и у Приштину. Ми смо ту ако треба помоћи ћемо“, рекла је Брнабић.

Извор: Н1