БУГАРСКИ ПАСОШИ НА КИЛО: Ово је била цена документа

Полиција је у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу ухапсила службеника општине Пирот, М.Ж (62) и посредника Д.М. из истог места јер су примали мито за издавање фалсификоваих документа како би чак 50 особа добило уверење за добијање пасоша републике Бугарске.

Против 50 особа је поднета кривична пријава због кривичног дела давања мита.

– Како се сумња, Д. М. је, као посредник, организовао поступак добијања бугарског држављанства за 50 особа на основу фалсификованих докумената за које је захтевао и примио укупно 1.479.148 динара, а потом је М. Ж, запосленом у Градској управи Пирот, од наведеног износа дао 2.500 евра како би издао лажна документа, саопштила је полиција.

То је већ у Нишу и југу Србије јавна тајна да је улазак Бугарске у Европску унију представило искушење за многе српске породице да “узму папир” да су део Међународне заједнице. Многи који су заиста бугарског порекла су се одлучили на овај корак, а Срби су морали “да ископају неку бугарску крв” како би то исто учинили.

Владимир Захаријев, некада председник Националног савета Бугара у Србији, а данас председник општине Босилеград тврди да се око узимања бугарског пасоша последњих месеци одвија једна врста криминала која остаје некажњена.

– Слободно се може рећи да смо ми легално помогли у неколико стотина случаја да људи добију бугарски пасош, али има, не знам им се број, који немају никакве везе са Бугарском, а ипак у рукама имају тај документ. Ту лежи криминал на штету Бугарске националне мањине. Постоје три начина за добијање овог документа.

То је да су баба, деда или неки рођак били Бугари, да породица има документ из Другог светског рата да су се изјашњавали као Бугари (без обзира шта су) и од пре две године да се у званичним документима изјашњавају, под ставком “националност” као Бугари. Све остало је криминал – објашњава Захаријев.

Он не може да претпостави на новинарско питање колико грађана је до сада узело пасош ове републике јер узимају људи из Врања, Лесковца, Пирота, Гаџиног хана, Алексинца и других места с југа Србије.

– Нема теорије да сви они имају бугарско порекло. То је немогуће и то би требало законски гањати. Људи сад узимају из различитих разлога бугарски пасош. Неко због школовања, неко због путовања, има много разлога – прича Захаријев.

Драган Стаменковић, асистент сниматеља у Нишу каже да се не хвали потезом што је узео бугарски пасош. – Знам ја шта се овде мисли о томе, али мени је јасно да ја техничку опрему легално купујем у Бугарској и тако преживљавам. Друго, моја породица кад пређе границу с Бугарском, ми смо већ у Европи. Планирам да ми син студира у Софији и ето, то су разлози што сам се одлучио на такав корак – прича он.

Позвали смо и конзулат републике Бугарске у Нишу да проверимо колико је пасоша преко њих издато, али се нико није јављао на телефон. Осумњиченима, М. Ж. и Д. М је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну ријаву, бити приведени надлежном тужилаштву

Курир.рс/М.С.