ЦЕАС: Истрага Управе за прање новца није притисак на наш рад

Центар за евроатланстке студије (ЦЕАС), као правно и Јелена Милић као физичко лице, поздрављају истрагу Управе за спречавање прања новца при Министарству финансија, саопштио је данас ЦЕАС.

„Не видимо то, ако је спроведено у складу са законом, као притисак на наш рад“, наводи се у саопштењу ЦЕАС поводом навода НОВА ТВ, Нјузмакс Адриа, а које преносе Данас, Н1 и НСПМ.

У саопштењу ЦЕАС подсећа на налазе релевантних међународних тела да се „невладине организације сматрају субјектима ризика у оквиру прања новца као фронт за терористичке организације које прикупљају и преносе средства или као легитимна предузећа која посредно подржавају циљеве терористичких организација“.

Како је ЦЕАС разумео, споменути, иначе врло шаролик списак није потпун, па „уопште није јасно како су саговорници споменутих медија извлачили закључке о корелацији ентитета на списку са њиховим јавним ставовима и деловањем, нити како се непотпун списак може сматрати притиском на поједине организације“, указује се у саопштењу.

Имајући у виду број странаца примећених у јеку пандемије корона вируса на протестима у Београду, ЦЕАС верује да је можда и то оправдан разлог мера Управе.

Извор: Данас