Цена изградње ковид болница и даље представља мистерију

У најтежем тренутку, када се данима региструје велики број новозаражених пацијената и скоро 800 пацијената дневно прима на болничко лечење, почиње да ради нова болница у Батајници.

Потребан је човек за визијом, какав јесте Александар Вучић да, у јулу и августу када је све деловало мирно и да смо научили све о корони, каже да се морају изградити две болнице и да уложимо 80 милиона евра у болнице и опрему – рекла је премијерка Ана Брнабић на свечаном отварању нове ковид болнице у Батајници.

Болница изграђена за свега четири месеца, смештена је на 18.000 квадрата, располаже са 930 лежајева од чега је 250 за интензивну негу најтежих случајева а преосталих 680 намењено је средњетешким стањима пацијената.

Колика је цена изградње те и нешто мањег објекта у Крушевцу који ће се отворити пред крај овог месеца, још увек није јасно.

Наиме, након што је Данас објавио рачуницу изведену из јавно објављених података, да квадрат у Батајници кошта око 2.000 евра а у Крушевцу 1.200, неупоредиво мање али и даље скупо за само грађевинске радове, на свом инстаграм профилу будућностсрбијеав огласио се председник Србије Александар Вучић и уз фотографије на којима се види хронолошки ред како је болница грађена најавио да ће „на све неистине око цене квадрата болница одговорити чињеницама у емисији на РТС 1“.

Он је у четвртак увече заиста говорио о томе и тврдио да је цена квадрата у Батајници 1.170 евра а не 2.000. Објашњавајући разлику у цени између два објекта исте намене, рекао је да се они граде преко државних органа, и да је реч о разлици између доходовних и буџетских институција.

„Разлика је између шест и три одсто провизије, овде је најнижа, од три одсто, па је цена 1.170 евра по квадрату“.

Могуће да је председник направио лапсус, односно да је крушевачка болница рађена уз нижу провизију, па је зато јефтинија.

Али, и даље се нешто ту не уклапа.

Или председник не зна рачун, или су раније изјаве о броју квадрата тих објеката и износима који се за ту градњу издвајају из буџета биле нетачне. И то много.

Подсетимо, 1. августа, приликом полагања камена темељца за болницу у Батајници, Вучић је изјавио да ће „само за изградњу бити утрошено 27 до 28 милиона евра“ а да објекат има 18.000 квадрата.

Да је остало на томе, квадрат би коштао између 1.500 и 1.555 евра за квадрат. Међутим, тачно два месеца касније, 1. октобра, председник је обилазећи градилиште тврдио да је „држава могла да издвоји четири милијарде динара за болницу у Београду и око две милијарде за ону у Крушевцу“.

По новим премисама, то је око 34,2 милиона евра или 1.899,33 евра за квадрат у Батајници док је у крушевачкој, за коју је премијерка рекла да ће коштати 1,7 милијарди динара, односно 14,5 милиона евра, цена 1.162,39 евра за квадрат.

Касније је председник изјављивао да ће градња у Батајници коштати више од четири милијарде евра, па се износ по квадрату приближио ка 2.000.

Само за градњу, тако је речено. Како се дошло до цене 1.170, није нам објашњено упркос најаве.

Ако је Вучићева математика тачна, онда или болница у Батајници има 29.230 квадрата, или је коштала 21,06 милиона евра па фали објашњење у шта је из буџета потрошен преостали износ до обезбеђене четири милијарде динара. Фали читава милијарда и по или 13 милиона евра.

Али није спорна само цена квадрата. И укупна инвестиција трпела је у ова четири месеца промене.

Најпре је председник 1. октобра изјавио да ће уз опрему која кошта две милијарде динара, изградња и опремање две болнице износити 70 милиона евра. Премијерка је јуче на отварању подигла улог – све кошта 80 милиона евра.

Зар од бака и дека?

– Кад неко помисли да би се неко уграђивао у болницу, питам се увек шта може да буде у његовој глави, размислите и сами шта може да буде у његовој глави, осим идеје да и он сам то исто уради. Као неко ко се се бори за своју земљу, ко се бори пре свега за наше старије људе, упркос томе што умиру и млади људи… Највећи број људи који умире су баке и деке, да помислите да неко краде на томе, па мора да полазите од самих себе, немогуће је да полазите од некога коме то никада не би пало на памет…, рекао је Вучић. Исти човек који је 2014. смањио бакама и декама пензије како би консолидовао државну касу.

Без одговора

Од Министарства одбране, које је било координатор изградње две болнице, нисмо јуче добили одговор колика је тачно квадратура објекта према грађевинској дозволи, колика је вредност грађевинских радова а колика опреме болнице у батајници. На телефоне у ПР служби нико се није јављао као ни на редакцији познате мобилне телефоне службеника задужених за односе са јавношћу.

Извор: Данас